VAN- Özel bir otelde verilen akşam yemeğine BİK Genel Müdürü Mehmet Atalay, BİK`in değişik illerdeki müdürleri ve Van`da görev yapan gazeteciler katıldı.

`Medya ve İletişimde Tecrübe Paylaşım Günleri` konferansı öncesi verilen yemekten sonra Vangölü Gazeteciler Cemiyeti tarafından Mehmet Atalay`a deprem süresince gazeteciler için yaptıkları çalışmalardan dolayı bir plaket verildi.

"Depremde gazetelerin birleşmesi örnek bir davranıştı"

Burada konuşan Mehmet Atalay, Van`da 2011`de yaşanan depremleri hatırlatarak, "Tam da iyi bir seyir yakalayacakken çok ağır bir deprem oldu. Bir kez daha geçmiş olsun diyoruz. Bir kez daha başınız sağ olsun. Tabi bu deprem yapmak istediğimiz çalışmaları biraz sekteye uğrattı. Kimimizin matbaası, kimimizin büroları zarar gördü. Derken Van basını gazetelerini çıkarması için bir çadır kurduk ve siz bana göre tıpkı seferberlik dönemlerinde olduğu gibi o kahraman insanların bir araya geldiği gibi felaketlerde depremlerde bir araya gelerek yapılabilecek en güzel birliktelik örneğini sergilediniz. 12 gazete, 12 farklı görüş bir araya gelerek tek bir gazete etrafında birleşmeleri müthiş bir dayanışmaydı. Bölge Gazetesi adı altında hepiniz diyalog denen o güzel dayanışmayı sergilediniz. Şahsen ben o günleri hiç unutmayacağım. Bu önemli bir adımdı ve Van`ın Van Basının nereye gelebileceğini gösterdi" diyerek deprem sonrası gazetecilerin dayanışmasını övdü.

"Gazeteleri en ince ayrıntısına kadar inceliyoruz"

Depremlerden sonra yerel basının ciddi sıkıntılar yaşadığını hatırlatan Atalay, Doğrudan alımlardan dolayı ihale ilanlarından ciddi düşüşlerin yaşandığını belirterek, "Ancak deprem sonrası buraya ciddi yatırımlar yapıldı. İlk buraya geldiğimizde ilk gördüğümü tanıdığımız Van bir köydü ancak gittikçe gelişti. Bana göre artık müthiş bir şehir olma yolunda ilerliyor. Dışarıdan bakan biri olarak biz bunu çok iyi görüyoruz. İnanıyorum ki birlik beraberlik içerisinde, yeni yatırımlarla, yatırımcıları teşvik ederek yeni yatırımlarla çok daha güzel bir Van oluşacaktır. Benim gördüğüm kadarıyla yatırımlar gittikçe devam edecek. Çünkü Van birçok yönüyle çok cazip bir şehir. Ancak artan gelişme ile beraber sizinde güçlü olmanız gerekir. Van basını olarak sizin de adımlarınızı çok daha sıklıkla atmanız lazım. Basamakları ikişer ikişer çıkmanız lazım. Şube açtığımız iller olsun ya da olmasın elimize gelen tüm gazeteleri inceliyoruz. Logonuzdan başlayarak yaptığınız özel haberlere köşelerden tutunda aldığınız reklamlara kadar hepsini en ince ayrıntısına kadar inceliyoruz. Ve çok güzel gelişmelerin olduğunu görüyoruz. Bu işi başarıyoruz diyoruz. Yerel basının kendilerini geliştirdiğini görünce de iyi ki şube açmışız diyoruz" şeklinde konuştu.

"Gazete sayısının düşürülmesi bir çıkıştır"
Gazetelerin birleşmesine de değinen Atalay, Gazete sayısının 12 den 6 düşürmesinin bir çıkış olduğunu değerlendirerek, "12 gazeteye yapacağınız masrafı 6 gazeteye yapar giderinizi düşürürsünüz. Daha fazla eleman ve 12 gazete için aldığınız kaynağı bu gün 6 gazete için harcayacaksınız. Bu sizin için de ciddi bir imkân oluşturacaktır. Hakikaten çok iyi işlerde yapıyorsunuz bunlarda gözden kaçmıyor. Ancak bu bölgede habercilik yapmak da kolay bir iş değil bunu da biliyoruz. Çok daha güzel bir Van inşa etmek için sizin bıkmadan usanmadan yazmanız ve kurumları harekete geçirmeniz lazım. Dolayısıyla çok kısa bir sürede çok iyi bir mesafe alabilirsiniz. Dolayısıyla yatırımlar arttığında bu gelişme sizin reklam pastanıza da yansıyacak ve bu günkünden çok daha iyi bir konuma gelmiş olacaksınız. Tüm bunlar hayal değil imkânsız da değil. Yeter ki her geçen gün yatırımcının insanlara ulaşan bir gazetenin varlığını görsün" ifadelerini kullandı.

"Artık şu deprem psikolojisinden çıkın"
Van da ilk şubeyi açtıklarında İhale gelirinin 1 trilyon 200 milyar olduğunu ancak şuan bu rakamın 2 trilyonu aştığını sözlerine ekleyen Atalay, yerel basın yöneticilerine tavsiyelerde bulunarak, "Siz yeter ki sesinizi daha iyi duyurmaya çalışın. Ancak bu gün siz eğer ilinizde ki durumları duyuramıyor, sesinizi Ankara`ya ulaştıramıyorsanız bu sizin zayıflığınızı gösterir. Kendiniz çok daha iyi işler yapacağınıza inanmanız lazım. Sizin bir Trabzon`dan eksiniz yok. Birçok dinamiğiniz var. En başta Van Gölü sizin için çok ciddi bir potansiyel. Deprem sürecinde sizin mağduriyetinizi düşünerek birçok kararlar aldık. Ancak siz de artık şu deprem psikolojisinden çıkın. Çünkü deprem artık geride kaldı. Önümüze bakmak durumundayız" ifadelerine yer verdi.

Öte yandan bugün saat 10.00`da başlayan `Medya ve İletişimde Tecrübe Paylaşım Günleri` konferansına Mehmet Atalay`ın yanı sıra RTÜK Başkanı Prof. Dr. Davut Dursun, Prof. Dr. Metin Kazancı, Bugün Gazetesi yazarı Aykut Işıklar, sunucular Orhan Ayhan, İnci Ertuğrul, Özge Uzun, Ensonhaber. com`un kurucusu ve Genel Yayın Yönetmeni Serkan Kalemciler ile haber fotoğrafları dünyanın birçok ülkesinde yayımlanan foto muhabiri İbrahim Usta katılımıyla gerçekleşiyor. (Murat Dalgın-İLKHA)