KONYA-Konya Büyükşehir Belediyesi, 'Dünya Engelliler Günü' dolayısıyla 'Engelsizsiniz' adıyla bir program düzenledi.

 

Mevlana Kültür Merkezi'nde düzenlenen programa Konya Milletvekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, engelli derneklerinin temsilcileri ile davetliler katıldı.

 

Program, Firdevs Dığrak İlahi Grubu'nun işaret diliyle gerçekleştirdiği ve duygulu anların yaşandığı konserle başladı.

 

Duyarlılık artıyor

Programda konuşan Başkan Akyürek, Türkiye'de engellilere yönelik son 10 yılda önemli çalışmalar yapıldığını belirterek, "Artık engelli kardeşlerimiz, çocuklarımız kimseye muhtaç değil. Toplumsal dayanışmanın ve ülkenin birikiminin bir araya gelmesiyle arkalarında devlet var, hükümet var, belediyeler var." dedi.

Zihniyet değişimi çok önemli

Engellilerle ilgili yapılanların yanında zihniyet değişiminin de önemli olduğunun altını çizen Akyürek, "Sadece kanun çıkması, yönetmelik çıkması tek başına yeterli değildir. Önce zihinlerdeki engel kaldırılmalı. Gerçek engellilik görememek, duyamamak, yürüyememek, konuşamamak, duyamamak değildir. Gerçek engelli, zihniyetinde engel olandır" diye konuştu.

 

Konya'nın Türkiye'de engelsiz şehir çalışmalarında en önlerde ve model olduğunu vurgulayan Akyürek, bu konuda en büyük destekçilerinin engelli dernekleri olduğunu dile getirdi.

 

Toplu ulaşım araçlarında engelliler düşünülerek standardın yükseltildiğini hatırlatan Akyürek, yüzde 100 düşük tabanlı olan engelsiz tramvayların gelmeye başladığını, 100 adet engelsiz ve doğalgazlı otobüsün bu ay içinde geleceğini ifade etti.

 

Engelsiz bir dünya için çalışalım

Dünyada sadece Londra Belediyesi ile Konya Büyükşehir Belediyesi'nin uyguladığı Engelsiz Evler Projesi'nden de bahseden Akyürek, mülkiyeti kendisine ait olan engellilerin evlerinde engel tipine göre fiziki düzenlemeler yapılmakta olduğunu anımsattı. Akyürek, konuşmasını, "Engelsiz evler, engelsiz şehirler ve engelsiz bir dünya için hep birlikte canla başla çalışmaya devam edelim" sözleriyle tamamladı.
Türkiye Sakatlar Derneği Konya Şube Başkanı Ahmet Mıhçı, Dünya Engelliler Günü nedeniyle düzenlenen program için teşekkür ederek, "Yürekte, bilekte ve bellekte engel olmadığı sürece insan engelli değildir" dedi.

 

Programdaki konuşmasına işaret diliyle başlayan Konya Milletvekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya ise, engellilerle ilgili sorunların giderilmesi için yasal olarak ne gerekiyorsa yapılmakta olduğunu söyledi.

 

Program, Necmettin Erbakan Üniversitesi Öğretim Üyesi Yard. Doç. Dr. Yahya Çıkılı'nın 'Engelsizsiniz' isimli konferansını sunmasının ardından sona erdi.(İlyas Yavuz - İLKHA)