5084 sayılı yasa ile uygulamaya konulan bedelsiz arsa tahsisi uygulaması 2010 yılında sona ermişti. Ancak bakanlık ortaya koyduğu araştırma sonucunda bu tahsisleri tekrar yapmayı kararlaştırdı. Bu hedef kapsamında arazi araştırması da gerçekleştirildi ve atıl durumda bulunan 11 bin 500 sanayi parseli tespit edildi.
Atıl durumda bulunan bu sanayi parsellerinin hem ekonomiye katkı sağlaması, hem de iyi bir fikri ve projesi olmasına rağmen arsa bulamayan girişimcilere fayda sağlaması hedefleniyor. Bu tahsis işlemleri doğal olarak istihdamı da artıracak.
11 bin 500 sanayi parseli üzerinde yaklaşık 10 bin girişimin gerçekleşmesi öngörülüyor. Bu yatırımlar gerçekleştiğinde; her projenin ortalama 3 milyon liraya malolduğu ve yine ortalama 40 kişiye istihdam sağladığı düşünüldüğünde toplamda ülkeye 400 bin kişilik bir istihdam ve 100 milyar lira civarında bir yatırım kazandırılmış olacak.
Yatırımcılara sağlanacak bedelsiz arsalar için sadece iki şart aranacak. İlki arsayı aldıktan üç yıl sonra üretime geçmek. İkincisi ise en az 10 kişi istihdam etmek. Öte yandan henüz uygulama resmi olarak başlamamasına rağmen 1 ay içinde 800 girişimciden başvuru alındı.
Yatırımlarda öncelikli sektörler: Kimya, Petrol, Enerji, Otomotiv, Ulaştırma, Taşımacılık, Elektronik, Tıbbi cihaz, İlaç, Havacılık, Makine, Madencilik olacak.
Büyüyen Türkiye