İşgalci rejimin 23 gündür sürdürdüğü zulüm nedeniyle Gazze'nin kuzeyinde binlerce kişi şehit olup yaralanırken, insani yardımların girişine izin verilmemesi insani facialara neden oluyor.

Bölgedeki yaşam koşullarını ortadan kaldıran işgal, altyapıyı yok ediyor, insani hizmetlerin sağlanmasını durduruyor, tahliye zorbalığını kabul etmeyen bölge sakinlerini zorla yerinden ediyor.

Bu sabah işgal, Cebaliye kampı, Beyt Lahiy kasabası, El Tavam civarı ve Saftavi'ye havadan ve karadan bombardımanda bulundu.

İşgal ayrıca kuzeydeki iletişim ve internet ağlarını bir haftadan fazla bir süre boyunca kesmeye devam ediyor; bu da gerçeğin gizlenmesine, bu suçların basında yer almasının engellenmesine ve bölge sakinlerinin bunları iletmesine ve kendi aralarında iletişim kurmasına engel oluyor.

İşgal ordusu, hizmet ve sağlık sistemini aksatma çabalarının bir parçası olarak, geçtiğimiz Cuma günü aralarında hastalar ve yaralılar, refakatçiler ve sağlık ekiplerinin de bulunduğu yaklaşık 600 kişinin barındığı Kemal Edvan Hastanesi'nin duvarlarını yıktıktan sonra bahçesini hedef alarak baskın düzenledi. Kadınlar erkeklerden ayrılarak sorgulanırken, hastalar da dahil olmak üzere binadaki herkesin gitmesi emredildi.

Kemal Edvan Hastanesi, işgalin "Endonezya" ve "Avda" hastanelerini sıkı kuşatma altına alarak hizmet dışı bırakmasının ardından kuzeydeki vatandaşlara asgari sağlık hizmetini sunmaya devam eden tek hastane oldu.

İki gün süren bu saldırılarda işgalciler, elektrik üretmek için kullanılan güneş enerjisi hücreleri ve ana jeneratörü yok ederken, ayrıca ulaşım için kullanılan ambulansları ve araçları da imha etti. Saldırılar nedeniyle yüzlerce kişi şehit olurken bölgede büyük bir yıkım da gerçekleştirildi.

Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü dün, savaşın harap ettiği kuzey Gazze Şeridi'nde durumun "felaket" olduğu uyarısında bulunarak, "çok sınırlı erişimin yanı sıra ciddi bir tıbbi malzeme sıkıntısının da yaşandığına" dikkat çekti.

5 Ekim'de işgal ordusu, kampı, Cebeliye kasabasını ve Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki geniş alanları benzeri görülmemiş bir bombardımana tabi tuttu ve ertesi gün nüfusu zorla yerinden etmek amacıyla burayı işgal etti. (İLKHA)