Türkiye

Dışişleri Bakanlığı, "israilin İran’a düzenlendiği saldırıyı en güçlü şekilde kınıyoruz." diyerek Gazze’de soykırım işleyen, Batı Şeria’yı ilhak etmeye hazırlanan ve Lübnan’da her gün sivilleri öldüren "israilin, bölgeyi daha büyük bir savaşın eşiğine getirdiğini" vurguladı.

Bakanlık, şunları kaydetti:

"israilin bölgede yarattığı teröre son verilmesi, uluslararası güvenlik ve huzurun tesisi bakımından tarihi bir görev haline gelmiştir.

Hukukun uygulanması ve Netanyahu hükümetinin durdurulması için uluslararası toplumu bir an önce harekete geçmeye çağırıyoruz.

Türkiye olarak, bölgemizde daha fazla savaş, şiddet ve hukuksuzluk istemediğimizi tekraren vurguluyoruz.

Orta Doğu’da barışın yeniden tesisi için bölge ülkelerinin ve bölge dışı aktörlerin akılcı ve sağduyulu bir tutum benimsemesi şarttır."

Ürdün

İran medyasına göre Ürdün Dışişleri Bakanlığı da siyonist rejimin İran'a yönelik saldırısı kınandı.

Bakanlık, işgalin saldırısını uluslararası hukuk ve İran'ın ulusal egemenliğinin ihlali ve bölgede gerilimi artıran tehlikeli bir eylem olarak değerlendirdi.

Ürdün, işgalci rejimin İran'a yönelik askeri saldırısının tehlikeli sonuçları konusunda uyardı.

Katar

İşgalin, 'İran saldırısını' uluslararası hukukun açık bir ihlali olarak nitelendirip kınayan Katar Dışişleri Bakanlığı, ilgili tüm taraflara farklılıkları itidalle, diyalog ve barışçıl yollarla çözmeleri çağrısında bulundu.

Bakanlık ayrıca çatışan taraflardan bölgenin güvenlik ve istikrarını zedeleyecek her türlü eylemden kaçınmalarını talep etti.

Irak

Irak Hükümet Sözcüsü Basım Avadi, İran'a yönelik saldırıyı "en şiddetli şekilde" kınadı.

Irak'ın daha önce, işgalci rejimin Filistin halkına yönelik "acımasız" davranışları, Lübnan, Suriye ve İran'a yönelik saldırıları konusunda uluslararası toplumun sessiz kalmasının tehlikeli sonuçları konusunda uyarıda bulunduğunu belirten Avadi, İran ile dayanışma içinde olduklarını bildirdi.

BAE

Birleşik Arap Emirlikleri de saldırıyı kınayarak gerilimlerin devam etmesinden ve bunun bölgenin güvenliği ve istikrarı üzerindeki sonuçlarından derin endişe duyduğunu ifade etti.

Bakanlık ayrıca BAE'nin mevcut krizleri çözmek için en iyi çözüm olarak diyaloğu güçlendirmenin, uluslararası yasalara uymanın ve ülkelerin egemenliğine saygı duymanın önemine olan inancını bir kez daha vurguladı.

Pakistan

Pakistan Dışişleri Bakanlığı saldırıyı kınayarak, "israilin İran'ın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne yönelik saldırısı, BM Şartı'nın ve uluslararası yasaların açık bir ihlalidir. Bu saldırılar bölgesel barış ve istikrarın yolunu baltalamaktadır. İsrail, mevcut gerilimin ve savaşın yayılmasından tamamen sorumludur." dedi.

Dışişleri Bakanlığı ayrıca, BM Güvenlik Konseyi'nden "dünyada barış ve güvenliğin korunması" rolüne bağlı kalmasını ve İsrail'in bölgedeki pervasızlığını ve suçlarını sona erdirmek için gerekli adımları atmasını talep etti.

Umman

Umman Dışişlerinden yapılan açıklamada, "Siyonist rejimin İran İslam Cumhuriyeti topraklarına yönelik saldırısı, bu ülkenin egemenliğinin ve uluslararası standartların açık bir ihlalidir. Bu eylem şiddetle kınanmaktadır." ifadesine yer verildi.

Malezya

Malezya Dışişleri Bakanlığı da siyonist rejimin İran'a yönelik askeri saldırısını kınayarak, "Bu saldırılar, uluslararası hukuk kurallarının açık bir ihlali olup, bölgenin istikrarını ciddi şekilde tehdit etmektedir. Malezya, çatışmaların derhal durdurulmasını ve şiddet döngüsünün sona erdirilmesini talep etmektedir." diye belirtti.

İşgalin, durmaksızın ve cezasız sürdüğü bu eylemlerin, Ortadoğu'nun gelecekteki güvenlik ve istikrarını ciddi şekilde tehdit ettiğine ve bölgeyi geniş çaplı bir savaşın eşiğine getirdiğine dikkat çeken Bakanlık, ayrıca, Malezya'nın Tahran Büyükelçiliği’nin durumu yakından izlediği, İran’daki tüm Malezyalılara sakin olmaları, dikkatli davranmaları ve yerel yetkililerin sunduğu en güncel bilgileri ve talimatları takip etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, Siyonist rejimin İran’a karşı gerçekleştirdiği askeri saldırıyı kınayarak bu eylemi, İran’ın egemenliğini ihlal eden ve uluslararası hukuk ve teamüllerle çelişen bir adım olarak nitelendirdi.

Riyad, yayımladığı açıklamada, bölgesel gerilimlerin sona erdirilmesi ve çatışmaların yayılmasının önlenmesi gerektiği konusundaki tutumuna vurgu yaparak, bu gerilimlerin bölge ülkelerinin ve halklarının güvenlik ve istikrarını tehdit ettiğini belirtti.

Lübnan

Lübnan Dışişleri Bakanlığı, "israilin, İran İslam Cumhuriyeti'nin çeşitli bölgelerine yönelik saldırılarını kınıyoruz.

Lübnan, israilin bölgedeki saldırılarının durdurulması konusunda başta Güvenlik Konseyi olmak üzere uluslararası kurumlardan üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmesini istiyor. Bu saldırılar İran'ın egemenliğinin ihlali olup, bölgesel ve küresel güvenlik ve barışa yönelik tehlikeli bir tehdittir.

Yemen-Ensarullah

Yemen Yüksek Siyasi Konseyi üyesi Muhammed Ali el-Husi, siyonist rejimin İran’a saldırısını kınayarak bu saldırının bölgeye olumsuz sonuçlar getireceği konusunda uyardı.

El-Husi, "İran’a yapılan saldırıyı kınıyoruz ve eminiz ki bu eylem ne İran’ı ne de Filistin davasına olan desteğini etkileyecektir. İran’a yapılan siyonist saldırı, tüm bölgeyi olumsuz etkileyecek sonuçlar doğuracak olup, geçici israil rejiminin saldırgan ve terörist doğasını ortaya koymaktadır." ifadelerini ekledi.

Kuveyt

Kuveyt Dışişleri Bakanlığı, siyonist rejimin saldırısını "en güçlü ifadelerle kınadı" ve saldırıyı reddettiklerini belirtti.

Bakanlık, bu saldırının siyonist işgal rejiminin ülkelerin egemenliğini ihlal eden, bölgenin güvenliğini tehlikeye atan, uluslararası yasa ve düzenlemelerin ilkelerini ihlal eden isyankar politikasını yansıttığını duyurdu.

Açıklamada, uluslararası toplum ve Güvenlik Konseyi'nden bölgenin ve halklarının geleceğini tehdit eden bu davranışların durdurulmasında sorumluluklarını üstlenmeleri çağrısında bulunuldu.

Açıklamada ayrıca uluslararası yasa ve anlaşmalara dayalı olarak bölgenin güvenlik ve istikrarının korunmasına yönelik ciddi adımların atılması gerektiği vurgulandı.

Mısır

Mısır Dışişleri Bakanlığı, işgalci rejimin İran'a yönelik son saldırısının sonuçları da dahil olmak üzere Orta Doğu'da artan tırmanışı büyük endişeyle takip ettiklerini bildirdi.

Bakanlık, durumun tırmanmasına yol açacak her türlü eylemi kınadıklarını belirterek, "kasıtlı olarak veya yanlış hesaplama yoluyla bölgenin uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden tehlikeli bir çatışmaya sürüklenmesine yol açabilecek mevcut gerilimin tehlikeli düzeyine karşı uyardı.

Mısır, "uluslararası hukuka ve tüm tarafların devletlerin egemenliklerini ihlal etmemelerini ve birliklerine ve toprak bütünlüklerine saygı göstermelerini zorunlu kılan BM Şartı'na uyma ihtiyacına yönelik talebini teyit ediyor." açıklamasını yaptı.

İngiltere Başbakanı İran'dan "cevap vermemesini" istedi

Reuters'in haberine göre İngiltere Başbakanı Keir Starmer, siyonist rejimin bu sabah İran'a yönelik askeri saldırısına atıfta bulunarak, taraflardan "itidalli" olmalarını istedi.

Starmer düzenlediği basın toplantısında, işgalci rejimin, "İran saldırısına karşı kendini savunma hakkı" olarak adlandırdığı iddiayı yineledi ve şunları söyledi: "Bölgesel gerilimin daha fazla tırmanmasından kaçınmamız ve tüm taraflara itidal çağrısı yapmamız gerekiyor. İran, karşılık vermemeli" dedi.

Amerika, İran'ın siyonist rejimin saldırganlığına vereceği tepkiden korkuyor

Amerikan Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü, Washington'un siyonist rejimin İran'a yönelik saldırgan saldırısına katılmadığını iddia ederek Tahran'dan "israile yönelik saldırılarını durdurmasını" istedi.

Reuters'in haberine göre, Siyonist rejimin İran'a yönelik askeri harekatından saatler sonra Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi sözcüsü John Kirby "Amerika, israilin İran'a yönelik operasyonuna katılmamıştır ve hedefimiz diplomasiyi artırarak Orta Doğu'daki gerilimi azaltmaktır. İran'dan israile yönelik saldırılarını durdurmasını istiyoruz ki bu savaş döngüsü gerilimleri tırmandırmadan durdurulabilsin." dedi.

Saldırılardan hemen sonra açıklama yapan  siyonist rejimin ordusunun sözcüsü Daniel Hagari ise "İran'daki hedeflere yönelik saldırıların sona erdiğini" açıklamış ve İran'dan gerilimi tırmandırmaktan kaçınmasını istemişti.

Aynı zamanda siyonist ordu da resmi olarak "İran'daki hedeflere yönelik saldırının sona erdiğini" duyurdu.

Siyonist rejimin ordusu "İran'daki hedefleri başarıyla hedef aldığını" iddia ederken, İran hava savunma üssü "bazı askeri noktalara sınırlı hasar verildiğini" duyuran bir açıklama yapmıştı. (İLKHA)