Adana'da inşaat sektörü, son dönemde büyük bir durgunluk yaşıyor. Kentte konut satışlarının neredeyse tamamen durduğunu belirten Adana Müteahhitler Birliği Başkanı Haydar Çakıroğlu, sektördeki sıkıntıların giderek arttığını ifade etti.

Çakıroğlu, artan inşaat maliyetlerinin ve ekonomik belirsizliklerin konut taleplerini büyük oranda düşürdüğünü dile getirirken, döviz dalgalanmaları ve yüksek faiz oranlarının da piyasayı kilitlediğini belirterek, “Adana'da konut satışları durma noktasına geldi. Piyasada belirsizlik hâkim, vatandaşlar yatırım yapmaktan kaçınıyor.” diye konuştu.

"Maliyet artışları ve konut satışlarındaki sorunlar acil çözüm bekliyor"

Çakıroğlu, ekonomik belirsizliklerin ve döviz dalgalanmalarının konut taleplerini olumsuz etkilediğini vurgulayarak, "Faiz oranlarındaki artış, potansiyel alıcıları finansman konusunda tereddüt etmeye zorluyor." açıklamalarında bulundu. Çakıroğlu ayrıca, Adana'daki konut sektöründe haftalardır satış yapılmadığını belirterek, "Kentimizde haftalardır, aylardır konut satışı gerçekleşmiyor, sektörde belirgin bir durgunluk var." şeklinde konuştu.

"Sektör temsilcileri ekonomik istikrar bekliyor"

İnşaat maliyetlerindeki artışın sektördeki işletmelere büyük bir yük getirdiğini dile getiren Çakıroğlu, bu durumun sektör çalışanlarını da olumsuz etkilediğini söyleyerek, "İnşaat maliyetlerindeki yükseliş hem işletmeleri hem de çalışanları zor duruma soktu. Ekonomik istikrar sağlanmadığı sürece sektör daha da zorlanacak." diye konuştu. Çakıroğlu, sektör temsilcileri olarak devletin konut sektörüne yönelik teşvikleri ve düzenlemeleri yeniden gözden geçirmesini beklediklerini söyledi. 

"Zam oranları fırsatçılığa dönüştü"

Çakıroğlu, inşaat maliyetlerindeki artışların sektördeki zam oranlarını anormal derecede yükselttiğini belirtti. "İmkânı olan da olmayan da zam yapmaya çalışıyor. Zammın neden bu kadar fazla geldiğini anlamıyoruz. Fırsatçılık yapanlar var." ifadelerine yer verdi. Çakıroğlu ayrıca, "Bu memleket bizim. Herkesi bu konuda biraz daha sağduyulu davranmaya davet ediyorum." şeklinde konuşarak, sektördeki fırsatçılığı eleştirdi.

"Konut kredilerindeki yüksek faizler talebi azaltıyor"

Adana'da konut kredilerinin maliyetinin yükselmesinin de sektörü olumsuz etkilediğine değinen Çakıroğlu, "Konut kredilerinin maliyetinin yükselmesi, sektörü büyük bir durgunluğa itti. Bankaların özel projelere verdiği destekler kısa vadeli kalıyor." açıklamalarında bulundu. Çakıroğlu, yüksek faiz oranlarının vatandaşları kredi kullanmaktan çekindirdiğini belirterek, "Yüksek faiz oranları konut talebini ciddi şekilde azaltıyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye genelinde daralma var"

Türkiye genelinde konut satışlarında İstanbul'un hâlâ lider olduğunu belirten Çakıroğlu, "Adana'da kredi kullanımındaki düşüş endişe verici boyutlara ulaştı. Konut satışları çok az gerçekleşiyor ve bu, sektörde genel bir durgunluğa yol açıyor." dedi. (İLKHA)