Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) Türkiye misyonu başkanı Jim Walsh'tan asgari ücretle ilgili açıklama geldi.

"ASGARİ ÜCRET İÇİN BİR DENGE KURULMALI"
Walsh, Washington'daki IMF-Dünya Bankası yıllık toplantısında Reuters'a yaptığı açıklamada, "(Bu yüksek artışın) bu yıl olmamasını umuyoruz, çünkü enflasyonun yüksek olduğu birçok ülkeden edindiğimiz deneyimlere göre, asgarin ücretin bu oranda artırılması, enflasyon beklentileri için büyük bir çıpa oluşturuyor. Yetkililerin bir denge kurması gerekiyor ve bunun farkındalar" diye konuştu.

"DÜŞÜK GELİRLİLER İÇİN DESTEKLER ARTIRILMALI"
Walsh, Türkiye'nin düşük gelirli çalışanların gelirlerini artırmak için nakit transferleri yaparak veya hükümet desteklerini daha etkili bir şekilde düzenleyerek sosyal programlar geliştirmesi gerektiğini belirtti.

"FAİZ İNDİRİMİNDEN BAHSETMEK İÇİN ERKEN"
Finansal koşulların zaten sıkılaştığını belirten Walsh, TCMB'nin iletişimini güçlendirmesi ve enflasyon hedefi olan yüzde 14'e ulaşmak için daha fazla faiz artışı yapması gerekebileceğini de belirtti.

Walsh, "TCMB sıkılaştırma yanlısı bir tutum izledi ve enflasyonun düşüş trendine girdiği görene kadar faizleri sabit tutacağını dile getirdi" dedi.

Ancak, piyasalarda TCMB'nin ne zaman faiz indirimine gideceğine dair farklı beklentiler bulunduğunu belirten Walsh, "Enflasyon aylık bazda yüzde 2.5 seviyesinde seyrederken, faiz indiriminden bahsetmek için muhtemelen erken" dedi.

"YENİLENEBİLİR ENERJİ İLE TELAFİ EDEBİLİR"
Walsh, istikrarsız enflasyon beklentileri ve yüksek enerji ithalat ihtiyaçlarının Türkiye'yi olası enerji şokları ve enflasyonun hızlı bir şekilde artmasına karşı daha savunmasız hale getirdiğini ifade etti ve ülkenin bu durumu yenilenebilir enerji üretimini artırarak telafi edebileceğini belirtti.

KAYNAK: REUTERS