MEHMET BOZDAŞ  -- Hamas Siyasi Büro Şefi İsmail Haniye ve Yahya Sinvar'ın katil israil tarafından şehit edilmesinin ardından Hamas'ın nasıl yönetileceği konusunda bir açıklama yapılmamıştı. Yıllardır abluka altında yaşayan ve 7 Ekim'den bu yana israil tarafından soykırım yaşayan Gazze'de direnişin temsilcisi Hamas'ın yeni bir lider seçmeyeceği, idari bir komite tarafından yönetileceği iddia edildi.

KOMİTE KURULACAK, LİDER SEÇİLMEYECEK İDDİASI
Hamas'ın son Siyasi Büro Şefi Yahya Sinvar'ın katil israil tarafından şehit edilmesinin yankıları sürerken, Hamas'ın geleceğine dair kritik bir gelişme yaşandı. Hamas kaynaklarından edinilen bilgilere göre, grubun Yahya Sinvar'ın yerine yeni bir lider atamayacağı, bunun yerine mart ayında yapılması planlanan seçimlere kadar Katar'ın başkenti Doha merkezli bir idari komite tarafından yönetileceği iddia edildi. Kurulan komitenin geçici olarak grubun liderliğini devralacağı belirtildi.

KOMİTENİN STRATEJİK KARAR ALMA YETKİSİ VAR
Görevi "savaş ile istisnai koşullar sırasında ve gelecekte grubun planlarını yönetmek" ve "stratejik kararlar almak" olan komitenin, Gazze Temsilcisi Halil el-Hayya, Batı Şeria Temsilcisi Zaher Caberin, Yurtdışındaki Filistinliler Temsilcisi Halid Meşal, Şura Danışma Konseyi Başkanı Muhammed Derviş ve güvenlik nedeniyle ismi açıklanmayan siyasi büro sekreterinden oluştuğu öğrenildi. Komitenin tüm üyelerinin Katar'da olduğu kaydedilirken, ismi kamuoyuna açıklanmamak üzere temsili bir lider belirleme ancak Hamas'ı idari komite aracılığıyla yönetme seçeneğinin de masada olduğu ifade edildi.