CAFER SELÇUK


TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Netanyahu ve çetesi Orta Doğu'da büyük bir ateş çukuru açmıştır. Bu saldırgan tavrını devam ettirdiği sürece bu ateş çukuruna kendileri düşecektir. Bölge halklarının bir an evvel birlik ve beraberlik içerisinde, dünyada adaletten hakkaniyetten yana olan insanların da birlik ve beraberlik içerisinde bu saldırganlığı durdurması lazım." dedi.

TBMM Başkanı Kurtulmuş, Türkiye'ye resmi ziyaret gerçekleştiren Angola Meclis Başkanı Carolina Cerqueira ile Meclis'te bir araya geldi.

Kurtulmuş ve Cerqueira, baş başa ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Meclis Başkanı Kurtulmuş, her iki ülke arasında parlamento başkanları düzeyinde ilk temas olan bu toplantının, Ankara'da, milli iradenin merkezi TBMM'de gerçekleşmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Angola Meclis Başkanı Cerqueira ve heyetini ağırlamaktan, bu güzel görüşmeyi gerçekleştirmekten dolayı memnuniyet duyduğumuzu ifade etmek isterim." şeklinde konuştu.

Türkiye ve Angola arasında 2021'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Angola Cumhurbaşkanı Joao Manuel Gonçalves Lourenço arasında karşılıklı ziyaretlerle başlayan olumlu bir işbirliği dönemine girildiğini anlatan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Angola, Afrika'nın önemli ülkelerinden biridir. Mesafeler uzak olmakla birlikte Türkiye ile sıcak ilişkileri geliştirme noktasında ilerleyen bir ülke. Her iki ülkenin devlet başkanlarının gerçekleştirdiği karşılıklı ziyaret, iki ülkenin ilişkilerini stratejik seviyeye çıkartmak bakımından önemli bir adım oldu. Yapılan anlaşmaların gereği olan özellikle savunma sanayi, turizm ve altyapı hizmetleri başta olmak üzere birçok alanda Türkiye ile Angola arasındaki işbirliğinin kapıları açılmış oldu. Ümit ederim ki, imzalanan bu anlaşmalar çerçevesinde varılan mutabakatların sonuçlarını almak en kısa sürede mümkün olsun ve iki ülke arasında başta ticari ilişkiler olmak üzere ilişkilerimizi daha da ileriye götürmek sağlansın. Şu anda esasında düşük seviyede olan ikili ticaret hacmi 500 milyon dolar seviyesine çıkması ilk plandaki hedeflerimizdendir. Ümit ederim bunu gerçekleştirmek kısa süre içerisinde mümkün olacaktır."

Hükümetler arasındaki bu pozitif ilişki devam ederken özellikle son yıllarda uluslararası ilişkilerin en önemli araçlarından biri haline gelen, parlamenter diplomasinin gereği olarak da iki ülkenin ilişkilerini yakınlaştırmanın ve sağlamlaştırmanın meclis başkanları ve milletvekillerinin görevi olduğunu belirten Kurtulmuş, TBMM ve Angola Ulusal Meclisi arasındaki ilişkilerin artırılmasına da özel önem verdiklerini söyledi.