Tevhid’in kelime anlamı birlemek demektir. Dini yönden ele alındığı zaman tevhid, gelmiş geçmiş bütün peygamberlerin ana davası ve tek amacıdır.
 

Söylenişi Lailaheillallah şeklindedir. Allah’tan başka ilah yoktur manasına gelmektedir. Bu sözü kim söyler ve kalbiyle tasdik ederse, ebedi mutluluğa ulaşır. Daha da açacak olursak, Allah kullarını sınırsız ölçüde sevmektedir ve onların dünya ve ahiret mutluluğuna erişmelerini istemektedir. Adem’den Muhammed’e kadar ve Muhammed’ten günümüze kadar her ne kadar tebliğ askeri varsa hepsi insanlığı tevhid dinine davet etmişlerdir. Sayısızca davetçi bu uğurda gözünü kırpmadan canını vermiştir. İnsanlık tarihi boyunca Allah peygamberler göndermiş, bunun yanında peygamberlerin varisleri hükmünde insanlar göndermiştir.
 

Gerektiğinde insanların iman edip onu birlemesi için meydana mucizeler getirmiştir. Fakat bunlara rağmen çok sayıda insan iman etmemiş ve tevhid kelimesini getirmemiştir. Halbuki onları barış ve esenliğe çağıranlar yani onları yüce olan tevhid bayrağı altında toplanmaya davet edenler onlardan ne bir mal ne de mülk talep etmemişlerdir. Apaçık ortadadır ki Allah akıl sahiplerini çok seviyor ve onların rahata ermelerini istiyor.
 

Şimdi bizim insanlığa çağrımız şudur: Gelin hep beraber Allahın ipine sımsıkı tutunalım ve birliğimizi dünyaya duyuralım ve unutmayalım ki şu anda dünyada ne kadar eziyete mahkum Müslüman varsa, bunun nedeni dünya Müslümanlarının arasında bir ittifakın olmayışıdır. Yazımızın başında da ifade ettiğimiz gibi tevhid, yüce Allah’ı birlemektir. Bir olan Allah nasıl ki, her şeye hükmediyor, biz Müslümanlarda yeryüzünde vahdetimizi kurup Allah’ın düşmanlarına karşı mücadelede bulunmalıyız.
Selamın En Yücesiyle Esselamu Aleyküm Ve Rahmetullahi Ve Berekatuhu.
 

Cihat Çevik / Mardin