MEHMET BOZDAŞ - Üst düzey ordu ve polis memurlarının katıldığı resmi bir etkinlikte Ortega, ülkesinin Filistin'deki soykırımın devamını ve bunun Lübnan'a doğru yayılmasını kınadı ve ABD'yi katil israili desteklemek ve onu bazı Batılı rejimlerle silahlandırmakla suçladı. 

Nikaragua hükümeti, işgalci israilin, Filistinlilere karşı uyguladığı acımasız soykırıma tepki olarak israil ile tüm diplomatik ilişkilerin kesildiğini duyurdu .

Nikaragua hükümeti yaptığı açıklamada, israilin Filistin'e yönelik devam eden saldırılarının ve bu saldırıların Lübnan, Suriye, Yemen ve İran'a yayılmasının bölgesel ve küresel barışa ciddi bir tehdit oluşturduğunu ekledi.

Bu duyurunun öncesinde Nikaragua Kongresi'nden, işgalci israilin Gazze Şeridi'ne yönelik yıkıcı saldırganlığının yıldönümüne denk gelen günde, hükümetin, israile karşı önlem almasını talep eden bir karar alındı.

Nikaragua Başkan Yardımcısı Rosario Murillo, Başkan Daniel Ortega'nın Dışişleri Bakanlığı'ndan israil ile diplomatik ilişkilerin kesilmesini istediğini ve katil israili "faşist ve cani bir hükümet" olarak tanımladığını açıkladı.

 Nikaragua daha önce resmi olarak Güney Afrika'nın israile karşı açtığı soykırım davasına katılma talebinde bulunmuştu.

İsrail, 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'nde geniş Amerikan desteğiyle yıkıcı bir savaş yürütüyor; bu savaş, kitlesel yıkımın ortasında çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 141.000'den fazla Filistinlinin şehit ve yaralanmasına ve 10.000'den fazla kişinin kaybolmasına neden oldu. Binlerce çocuğun ve yaşlının ölümüne yol açan kıtlık yaşanıyor.