Bakan Memişoğlu, Ankara Etlik Şehir Hastanesi 2024-2025 Akademik Yılı Açılış Töreni ve 2. Hizmet Yılı Programı'na katıldı.

Türkiye'de sağlığın emin ellerde olduğunu vurgulayan Memişoğlu, Etlik Şehir Hastanesi'nin hem insan gücü hem fiziki yapısıyla Türkiye'nin sağlıkta geldiği önemli noktayı gösterdiğini, 4 bin 50 yatağı, dünyanın en güzel sağlık altyapısına sahip alanıyla adeta bir "sağlık şehri" gibi hizmet sunduğunu ifade etti.

Türkiye'de tüm bunların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, hekimler ve sağlık sisteminde yer alan tüm çalışanlarla birlikte, büyük emek ve özverili çalışmalar sonucu başarıldığının altını çizen Memişoğlu, "Baktığınızda her bir vatandaşımız 2002'de senede sadece 2 kez sağlık hizmetlerinden faydalanırken, bugün 11,7 kez faydalanıyor. Kamudaki yatak kapasitesine bakıldığında, kaliteli odalarda olma imkanı yüzde 1-2'nin altındaydı, bugün yüzde 80'in üzerine çıkmış durumda. Bu başarıda binlerce insanın emeği, çabası, adanmışlığı var." diye konuştu.

Sağlık çalışanlarının özveriyle çalışan, kendisini mesleğine adamış insanlar olduğuna dikkati çeken Memişoğlu, şöyle devam etti:

"Biz sadece bu alanlarda sağlık hizmeti vermek için bulunmuyoruz. Biz bu kadar mükemmel, her türlü altyapısı olan yapılarda aynı zamanda artık sağlık bilgisini ve teknolojisini üretmek zorundayız. Bilime yenilikler kazandırıp, yeni bir şeyler söylemek zorundayız. Artık bu bizim vebalimiz ve görevimiz. Yani sadece hastayı tedavi etmek değil buradaki amacımız, esasında buraları sağlığın bilgilerinin, teknolojilerinin üretildiği alanlar haline getirmek."

Memişoğlu, hekimlerin iddialı, hedef odaklı insanlar olduğunu, onlara bilim üretebilmeleri için gerekli altyapı, ortam ve ekosistemleri oluşturmaya çalıştıklarını anlattı.

Bütüncül sağlık hizmetine ilişkin mevzuat çalışması yapılıyor

Bakan Memişoğlu, bu hastanelerde klinik çalışmalara yönelik sadece Faz 3 değil, Faz 1 ve Faz 0 çalışmalarının da yapılabilmesini, bilginin üretilmesini beklediklerini anlatarak, şunları kaydetti:

"Bunu yapabilecek hem altyapımız hem insan gücümüz var. O nedenle bu yapıları hizmet yapıları değil, tıp biliminin merkezleri olarak kabul ediyoruz. Bunu da TÜSEB üzerinden bir ekosistem oluşturarak hem finansmanını hem insan gücünü, bilim gücünü, hem bu fiziki yapıları kullanmak istiyoruz.

Şu anda yapmak istediğim en önemli şey, bu yapıları ve bununla beraber ikinci basamak, birinci basamak dediğimiz tedaviyle beraber koruyuculuğun olduğu alanları entegre bir şekilde çalıştırmak. Yani bütüncül sağlık hizmeti vermek. Şu anda bu konuda mevzuat anlamında çalışıyoruz. Sağlık Bakanlığı olarak hedefimiz, doğru yerde, doğru zamanda, etkin tedaviyi ve koruyuculuğu sağlamak. Yani buraya (üçüncü basamak hastaneler) gelmesi gereken hastanın buraya gelmesini, ikinci basamak devlet hastanelerine gitmesi gereken hastanın oraya, aile hekimliğine başvurması gereken hastanın da aile hekimlikleri veya temel sağlık hizmetlerinde etkin tedaviyi veya koruyuculuğu alabilmesini sağlamak. Bu konuda hem mevzuat hem de işlerlik, yönetsel anlamda çalışmalar yapmaya devam ediyoruz."

 

 


AA