Kayseri'nin Develi ilçesinde İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve "Çevreme Duyarlıyım Değerlerime Sahip Çıkıyorum (ÇEDES)" koordinatörlüğünde "Gazze ve Doğu Türkistan için Pedalla" etkinliğinde ilçe genelindeki öğrenciler ile bisiklet sürme etkinliği yapıldı.

Yaya olarak katılmak isteyen vatandaşlar da bisikletlerin arkasından yürüyüşe katılarak Gazze ve Doğu Türkistan'daki kardeşlerini unutmadıklarını gösterdi.

Yaklaşık 500 bisikletli ilçenin en işlek caddesinde pedal çevirip Ayhan Yıldırım Anadolu Lisesi'nde başlayıp Elbiz Caddesi'ni aşarak Develi Cumhuriyet Meydanı'na ulaştı. Develi Meydanı'nda da öğrencilere yönelik aktiviteler gerçekleştirildi.

Din Kültürü Öğretmeni Abdurrahman Körük ve Pembe Cesarettin Kocatürk Okulu öğretmenlerinden Mustafa Alpaslan Kaplan'ın sunuculuğunda öğrenciler Gazze ve Doğu Türkistan hakkında şiirler okudu, ezgiler söyleyerek konuşmalar yaptı.

Programın kapanış bölümünde ise Dudu Şahin Tokluoğlu Ortaokulu Müdürü Mahmut Akkuş, "Öncelikle şunu iyi bilmeliyiz ki bugün Doğu Türkistan'da yaşanan olayların temel sebebi ile Filistin'de yaşananların temel sebebi aynıdır. Sebep buradaki insanların Müslüman olmasıdır. Bu yüzdendir ki dünya devletleri burada olanlara sessiz kalmaktadır." diyerek düşüncelerini aktardı.

Programın ardından öğrencilere yönelik yüz boyama ve Gazze-Doğu Türkistan hakkında resim çizme etkinlikleri yapıldı.

Etkinliğin sonunda programı değerlendiren Pembe Cesarettin Kocatürk Okulu öğretmenlerinden Mustafa Alpaslan Kaplan, "Bugün çok özel bir yürüyüş oldu bizim için. Başta çocuklarımız olmak üzere ailelerimizle beraber dünyadaki zalimlerin karşısında ses olabilmek için Mescid-i Aksa, Kudüs, Gazze ve Doğu Türkistan'daki inim inim inleyen halkların sesini duyurmak için çocuklarımızla beraber hem pedal çevirdik hem de ailelerle beraber yürüyüş yaptık. Meydanda da çok özel bir programımız oldu. Tabi içimizdeki yangın dinmeyecek. Mescid-i Aksa'da 'Fetih Namazı' kılmadan, Doğu Türkistan dağlarında ezan sesi yükselmeden, Eritre, Moro'da İla-i Kelimetullah sancağı dalgalanmadan içimizdeki yangın sönmeyecek ama bugün bir nebze de olsa o kardeşlerimizin sesi olabilmek için buradayız. Programda emeği geçen değerli kardeşlerimden Allah razı olsun. Evet biz ümit varız. Burada yüzlerce öğrenci bizimle beraber pedal çevirdi ve hep beraber 'Direne direne kazanacağız' dedik. Rabbim inşallah buradaki kardeşlerimizin duasını kabul edecek, bizlerin dualarını kabul edecek. 'Özgür Filistin', 'Özgür Türkistan' diyoruz." şeklinde konuştu.

Din Kültürü Öğretmeni Abdurrahman Körük, "Bugün burada bir farkındalık olması amacıyla toplandık. Bir farklılık olsun diye öğrencilerimize 'Pedal çevirin' dedik ve onlar da bisikletleriyle yoğun bir katılımla sağ olsunlar bugün bu etkinliğimizi gerçekleştirdiler. Bizim amacımız zulmü unutturmamak, sürekli akılda tutmaktır. Çünkü zulüm unutulduğu zaman asıl sorun o zaman başlıyor. Biz inşallah bu zulmü bugün tekrar burada hatırlattık ve hep inşallah hatırlarımızda kalacak. Öğrencilerimizin, çocuklarımızın bu şuurla yetişmesi için elimizden geleni yapıyoruz. İnşallah dünyadaki bütün zulüm bitene kadar biz sürekli bunu hatırda tutup bu tür etkinliklere devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bir diğer öğretmen ise duygularını şöyle paylaştı:

"Evet bugün Develi'de; Gazze, Filistin ve Doğu Türkistan başta olmak üzere kardeşlerimizin yanında olduğumuzu bir kez daha göstermek için 7'den 70'e; genç, çoluk, çocuk, ihtiyar demeden tüm halkımızla bir araya geldik. Öncelikle emeği geçen arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz. Bu tür etkinliklerin heyecanımız bitmeyecek şekilde her daim devam etmesini temenni ediyoruz. Cenab-ı Hakk, emeği geçen herkesten razı olsun."

 Mustafa Alpaslan Kaplan, son olarak, "O kadar çok şey konuşuldu ki, her şey konuşuldu: Artık harekete geçme zamanı. İnşallah harekete geçmek için Rabbim bizlere fırsat versin." dedi. (İLKHA)