Hükümetten yapılan açıklamada, "Nikaragua, yıkım ve barbarlığa maruz kalan Filistin halkı ve hükümetiyle daima dayanışma içinde olacaktır. Nikaragua, uluslararası hukuk ve devletler arası medeni ilişkileri düzenleyen sözleşmelere bağlı kalmak suretiyle, israil hükümetiyle tüm diplomatik ilişkileri kesme kararı aldı" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, "Filistin halkının yaşamına ve onuruna yönelik sürdürülen soykırımı, işgali ve kalıcı saldırganlığı kınıyoruz. Bu saldırı şimdi de Lübnan halkına karşı gerçekleştiriliyor. Suriye, Yemen ve İran'ı tehdit ederek bölge ve dünya barışını tehlikeye atıyor" denildi. Kararın, Ulusal Meclis'in oy birliğiyle alındığı belirtildi. Meclis, Devlet Başkanı Daniel Ortega'ya siyonist rejim ile ilişkilerin kesilmesi çağrısında bulunmuş ve işgalcileri "insanlık düşmanı" ilan etmişti.
GAZZE'DE 49 FİLİSTİNLİ DAHA KATLEDİLDİ
Öte yandan işgal ordusunun Gazze Şeridi'ne dün son 24 saatte düzenlediği saldırılarda 49 kişinin katledildiği, 219 kişinin yaralandığı bildirildi. Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, işgalci katillerin Gazze Şeridi'ne 372 gündür aralıksız sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi. Açıklamada, işgal ordusunun, Gazze Şeridi'nde dün son 24 saatte gerçekleştirdiği 5 katliamda 49 kişinin katledildiği, 219 kişinin yaralandığı belirtildi. İşgal rejiminin 7 Ekim 2023'ten bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda şehit olanların sayısının 42 bin 175'e, yaralı sayısının da 98 bin 336'ya yükseldiği kaydedildi. Açıklamada ayrıca, hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cenazelerin bulunduğu ancak işgal güçlerinin engellemesi nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.
BİNLERCE KİŞİ CİBALİYA MÜLTECİ KAMPI'NDA MAHSUR KALDI
Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), işgal rejiminin Gazze'nin kuzeyine düzenlediği saldırılar dolayısıyla binlerce kişinin Cibaliya Mülteci Kampı'nda mahsur kaldığını bildirdi. MSF, işgal rejiminin Gazze'nin kuzeyine düzenlediği saldırılar dolayısıyla X'ten paylaşımda bulundu. Paylaşımda, "israil'in bölgeye saldırmasıyla binlerce kişi Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliya Mülteci Kampı'nda mahsur kaldı." ifadeleri kullanıldı. MSF personeli 5 kişinin de kampta olduğu bildirilen paylaşımda, bu kişilerin hayatlarından endişe edildiği kaydedildi. Paylaşımda görüşlerine yer verilen MSF Proje Koordinatörü Sarah Vuylsteke, "Kimsenin içeri girmesine veya dışarı çıkmasına izin verilmiyor. Bunu deneyen herkes vuruluyor." ifadelerini kullandı. İşgal rejiminin 7 Ekim'de kampın boşaltılmasını talep ettiği hatırlatılan paylaşımda, bu esnada bölgeye saldırılar düzenleyen işgalcilerin insanların güvenli şekilde bölgeyi terk etmesini engellediği bildirildi. Paylaşımda, işgal rejiminin zorla yerinden etmelere son vermesi ve Gazze'deki insanlara yönelik saldırılarını durdurması çağırısı yapıldı. (Haber Merkezi-İLKHA-AA)
BM Üyesi 104 ülke mesaj yayınladı
İŞGALCİYE DÜNYADAN TEPKİ
Birleşmiş Milletler (BM) üyesi 104 ülke ve Afrika Birliği, işgalci katillerin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i "istenmeyen adam" ilan etmesine tepki gösterdi.
Aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 104 BM üyesi ve Afrika Birliği, konuya ilişkin mektup yayımladı. İşgalci barbarların sözde Dışişleri Bakanı Yisrael Katz'ın Gutteres'i "istenmeyen adam" ilan etmesinin BM'nin görev yetkisini yerine getirmesini baltaladığı kaydedilen mektupta, BM'nin görevleri arasında Orta Doğu'da arabuluculuk ve insani yardım desteği sağlamak bulunduğuna dikkati çekildi. Mektupta, gerginliğin arttığı dönemlerde Genel Sekreter'in rolünün kilit öneme sahip olduğu aktarılırken, "Genel Sekreter ve çalışmalarına tam destek ve güvenimizi yinelemek isteriz." ifadeleri kullanıldı.
Guterres'in barış, güvenlik ve uluslararası hukuka olan bağlılığından emin olunduğu kaydedilen mektupta, tüm taraflara BM ile yapıcı diyalog sürdürmeleri çağrısı yapıldı. Mektupta, "BM'nin liderliği ve misyonuna saygı duyulmasını talep ediyoruz." ifadesine yer verildi. İşgalci katillerin BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i "istenmeyen adam" ilan etmesini derin endişeyle karşılandığı belirtilen mektupta, tüm taraflara BM'nin kritik rolünü zayıflatacak adımlardan kaçınma ve Orta Doğu'daki krize barışçıl çözüm bulunmasına yönelik girişimlere destek vermeleri çağrısında bulunuldu. (İLKHA)