Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arnavutluk'un başkenti Tiran'da Türkiye'nin desteğiyle Balkanlar'ın en büyük camisi olarak inşa edilen Namazgah Camisi'nin açılışında konuştu.

Çok büyük bir bahtiyarlık yaşadığını ifade eden Erdoğan, 2015 yılında temelini attıkları Balkanlar'ın en büyük camisi Namazgah Camisi'nin tüm Müslümanlar için hayırlı olmasını diledi.

"DEVLET TERÖRÜNÜN KARŞISINDA DURMAK VİCDANİ BİR ZORUNLULUK"

Gazze'de ve işgal edilmiş Filistin topraklarında siyonist işgal rejiminin uyguladığı soykırımın bir yılı geride bıraktığını hatırlatan Erdoğan, 50 bin masum Filistinli'nin şehit edildiğini, 100 bini aşkın kişinin yaralandığını söyledi.

Erdoğan, camiler, kiliseler, hastaneler, okullar, üniversiteler ve pazar yerlerinin bombalandığını, siyonist çapulcu yönetiminin Filistin'de çocuk, kadın, genç, yaşlı demeden saldırılarına devam ettiğini kaydetti.

Soykırımcı işgal yönetiminin katliam politikasını Lübnan'a taşıdığına işaret eden Erdoğan, "israilin uyguladığı devlet terörünün karşısında durmak hepimiz için vicdani bir zorunluluktur. Netanyahu yönetimi son olarak Lübnan'a da saldırmak suretiyle bölgede barış sağlanması gibi bir niyeti olmadığını tekrar göstermiştir. Bu kutsal mekandan bir kez daha Müslümanlar başta olmak üzere vicdan sahibi tüm dünyaya, israil saldırganlığına karşı ortak tavır almaları çağrısında bulunuyorum." diye konuştu.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'ın okuduğu duanın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Arnavutluk Başbakanı Rama ve beraberindeki protokol üyeleri kurdele keserek açılışı gerçekleştirdi.

"israil SALDIRILARINA ARTIK "DUR" DENİLMESİ GEREKİYOR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan Arnavutluk'un ardından ziyaret ettiği Sırbistan’da, Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile ortak bir basın toplantısı düzenledi. Erdoğan basın toplantısında yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:

“İstişarelerimizde Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğimizi bir kez daha ifade ettim. Kalıcı barışa dönük gayretlerimizi sürdürme kararlılığında olduğumuzu mevkidaşımla paylaştım. Gazze başta olmak üzere işgal altındaki Filistin toprakları ve Lübnan'da yaşanan dram da hiç şüphesiz gündemimizde yer aldı. israil yönetiminin insanlık onurunu ayaklar altına alan saldırılarına artık "dur" denilmesi gerekiyor. Meselenin temelinde yatan sorun Filistin topraklarının israil tarafından işgalinin sürmesidir. Bu itibarla 1967 sınırları esas alınarak başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız, egemen ve coğrafi bütünlüğü haiz bir Filistin devletinin vücut bulması şarttır. 7 Ekim'den bu yana 9 ülke Filistin devletini tanımıştır. Hala bunu yapmayan ülkelere Filistin devletini tanıma çağrımızı burada bir kez daha hatırlatıyorum. Uluslararası toplumun israile doğru mesajların verilmesi ve yaşanan katliamın sona erdirilmesi noktasında asli bir sorumluluğu bulunuyor.”

HÜDA PAR Sözcüsü Emiroğlu:

İŞGAL REJİMİNİN BM ÜYELİĞİ İPTAL EDİLMELİ

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yunus Emiroğlu, partisinin iç ve dış gündeme dair değerlendirmesinde, “Uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden, BM Şartı uyarınca, Uluslararası Adalet Divanı'nın kararlarına uyma yükümlülüğünü yerine getirmeyen işgal rejiminin BM üyeliğinin iptali gerekmektedir. Türkiye bu konuda inisiyatif alarak gerekli süreci başlatmada öncü olmalıdır” dedi.

HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Yunus Emiroğlu, partisinin iç ve dış gündeme dair değerlendirmelerini kamuoyuyla paylaştı.

"Aile çöküyor, toplum kaybediyor" diyen Emiroğlu, "Toplumda son yıllarda gözle görülür bir biçimde canice davranışların artışı gözlemlenmekte, insanlarımız bir toplumsal cinnete kurban gitmektedir. Henüz ergenliğe dahi ulaşamamış çocukların şiddet, uyuşturucu, alkol ve benzeri alışkanlıklarla birer asayiş şüphelisi durumuna gelmelerinin arka planındaki zayıf aile faktörü yeniden gözden geçirilmelidir." dedi.

"EVLİLİK KURUMUNUN İÇİ MAALESEF BOŞALTILMIŞTIR"

Emiroğlu, "Evlilik kurumunun içi maalesef boşaltılmıştır. Boşanmış veya boşanma aşamasındaki ailelerin çocukları da sağlıksız ruh halinin bakiyesi durumundadır. Yüksek boşanma oranları, hem topluma hem toplumun geleceği olan çocuklara büyük zarar vermektedir. Kurtarılması mümkün evliliklerin, sırf tarafların bir diyalog ve anlaşma zeminine çekilme imkânı bulamamalarından ötürü dağıldıkları görülmektedir. Çözüm, devletin evliliklere her zaman bir hâkim gibi değil aynı zamanda hakem yahut aile büyüğü gibi de yaklaşabilmesi ile mümkündür. Hukuki uyuşmazlıklarda arabuluculuk mekanizması, boşanma davalarına yönelik olarak da genişletilmeli; hukukçu, din görevlisi, pedagog, psikolog gibi uzmanlık alanlarında nitelikli ve donanımlı kişilerden oluşan bir komisyon kurularak kurtartılabilecek evlilikler noktasında taraflar bir masada buluşturulabilmelidir. Basit anlaşmazlıkların, süregelen evlilikler için yolun sonu değil bir tümsek olduğu ancak taraflara sağlıklı bir diyalogla açıklanabilir. Zira ailenin çöküşü toplumun çöküşü, refahı da toplumun refahıdır. Aile kurumunun hak ettiği değere yeniden kavuşturulması için bir mutabakat geliştirilmeli, toplumun tüm bileşenleri bu konuda gerekli inisiyatifi almalıdır." şeklinde konuştu.

"KREDİ KARTI UYGULAMALARI ESNAFI ZORA SOKUYOR"

Açıklamasının devamında, kredi kartı uygulamalarının esnafı zora soktuğunu ifade eden Emiroğlu, şunları aktardı:

"Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kredi kartı ile ödeme almayan işletmeleri ihbar etme çağrısı, ülkemizin ekonomik gerçekleriyle çelişen bir yaklaşımdır. Kredi kartı komisyonlarının yüksekliği, küçük ve orta ölçekli işletmelerin maliyetlerini artırırken, esnafı zor durumda bırakmaktadır. Bu uygulama, devlet eliyle bankaları işletmelere ortak etmek demektir. Çekilen postan dolayı esnaf neden bankalara komisyon ödemek zorunda kalsın ki? Şayet bu uygulamayla kayıt dışı ekonomiye engel olunmak isteniyorsa, komisyonlar sıfırlanmalıdır ve ödeme kaydedici cihazlar (ÖKC) tüm sektörlerde yaygın olarak kullanılmalıdır.

Hali hazırda 7524 Sayılı Kanun'un 6. Maddesi gereği 7 bin lirayı aşan ödemelerin banka ve aracı finans kuruluşları üzerinden yapılması gerekmektedir. Borca batık kredi kartı sahiplerinin sayısı yaklaşık 900 bin civarındadır. Buna rağmen kredi kartı kullanımına teşvik etmek bir bakıma vatandaşlarımızı uçuruma sürüklemektir. Kayıt dışı ekonomi ile bu şekilde mücadele edilemez. Vergi oranlarının makul seviyeye indirilmesi ve vergi adaletinin sağlanması cihetinde köklü değişimler yapılmalıdır. 'Az kazanandan az, çok kazanandan çok' vergi alınmalıdır. Vergilendirmede adalet sağlanır ve vergi yükümlülüğünün yerine getirilmesi ile ilgili yapılan işlemlerde herkes eşit muameleye tabi tutulursa kimse vergi ödevini yapmamazlık etmez. Eşit şartlarda vergi ödevini ihmal edenlere ise gerekli caydırıcı cezalar elbette verilmelidir."

"MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI, ŞUBE MÜDÜRLERİMİZE DE EK DERS DESTEĞİ VERMELİDİR"

Millî Eğitim Şube Müdürlerinin maaş sorununa da değinen Emiroğlu, "Genel idari hizmetler sınıfında yer alan millî eğitim bünyesindeki şube müdürlerinin ekonomik sıkıntıları her geçen gün daha da artmaktadır.  Ağırlaşan hayat şartları; özellikle konut kiraları, eğitim masrafları ve diğer giderlerin fahiş bir şekilde artması ve buna karşın maaşların ihtiyaçları karşılayabilecek değerden düşmesi onları ekonomik dar boğaza doğru itmiştir. Oysa eğitim ve öğretim hizmetleri sınıfına giren öğretmenlerin maaşları müdürlerinin maaşlarını geçmiş durumdadır. Zira öğretmenlere sağlanan ek ders desteği bilinen bir gerçektir. Ama şube müdürlerinin ek ders alma hakları yasal olarak bulunmamaktadır. Hal böyle olunca şube müdürlerinin aldıkları ücret yetersiz kalmaktadır. Millî Eğitim Bakanlığı, şube müdürlerimize de ek ders desteği vermelidir. Söz konusu destek hem onları motive edecek hem iş performanslarını artıracak ve hem de maddi olarak rahat bir nefes almaları sağlanmış olacaktır." şeklinde konuştu.

"UYUŞTURUCU FELAKETİNİN ÖNLENMESİ İÇİN CİDDİ TEDBİRLER ALINMALIDIR!"

Emiroğlu, "Uyuşturucu madde kullanımı toplumumuzun büyüyen sorunlarından biri haline gelmiştir. Devletin aldığı iyileştirici tedbirler sorunu çözmeye yetmemekte, polisiye tedbirler ve cezai önlemler bu konuda yetersiz kalmaktadır. Öncelikle yapılması ve odaklanılması gereken iş önleyici tedbirlere yoğunlaşmaktır. Bunun için toplumun maddi ve manevi dinamikleri harekete geçirilmeli, eğitim ve farkındalık kampanyaları düzenlenmelidir. Uyuşturucu tehlikesi ile ilgili okullarda eğitim programları düzenlenmeli ve hazırlanacak kamu spotları ile gençleri bilinçlendirmek suretiyle bu tuzağa düşmeleri önlenmelidir. Yapılacak yasal düzenlemelerle de uyuşturucu ile mücadelede caydırıcılık artırılmalı, zehir tacirlerine göz açtırılmamalıdır. Bu noktada sadece küçük çaplı torbacılar ve satıcılarla yetinilmemeli, bu işi sektöre dönüştüren, üreten, örgütsel bir anlayışla toplumda yaygınlaştıran asıl müsebbiplere odaklanılmalıdır. Ayrıca bağımlı hale gelen insanlarımızın tedavilerinin yapılmasını onların rızasına bağlayan mevzuatta değişikliğe gidilerek zorunlu hale getirilmesi kaçınılmazdır. Gençleri uyuşturucu bataklığına sürükleyen ekonomik, sosyal, psikolojik ve çevresel etmenler iyice irdelenmeli ve bu sebepler ortadan kaldırılmalıdır. Gençlere yönelik sosyal destek programları, psikolojik destek hizmetleri, eğitim ve bilinçlendirme kampanyaları, aile eğitimi ve danışmanlık hizmetleri, denetim ve tedavi sistemlerinin güçlendirilmesi gibi önleyici tedbirler artırılmalıdır." dedi.

"İŞGALCİLERE KARŞI ATILACAK EN GÜÇLÜ ADIM İŞGAL REJİMİNİN BM'DEN ÇIKARILMASI OLACAKTIR"

"siyonist rejim BM'den atılmalı" diyen Emiroğlu, "siyonist işgal rejimi, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'i 'istenmeyen kişi' ilan ederek işgal altındaki Filistin topraklarına girmesini 'yasakladı'. İşgal rejiminin bu cüreti, 7 Ekim'den bugüne Filistin’de ve Lübnan'da 40 binin üzerinde insanı katletmesine ve aynı anda 4 ülkeye saldırarak egemenliklerini ihlal etmesine rağmen katil Netanyahu'nun Birleşmiş Milletler kürsüsünde konuşturulmasının sonucudur. İhlalleri, katliamları durdurması gereken uluslararası kuruluş, kendi personellerini dahi koruyamamakta, caydırıcı hiçbir adım atamamaktadır. Birleşmiş Milletler’in kürsüsünden katliam ve işgal çağrısı yapan, BM’yi tanımadığını açıkça ifade eden işgalcilere karşı atılacak en güçlü adım işgal rejiminin BM’den çıkarılması olacaktır. Uluslararası barış ve güvenliği tehdit eden, BM Şartı uyarınca, Uluslararası Adalet Divanı'nın kararlarına uyma yükümlülüğünü yerine getirmeyen işgal rejiminin BM üyeliğinin iptali gerekmektedir. Türkiye bu konuda inisiyatif alarak gerekli süreci başlatmada öncü olmalıdır.

Filistin topraklarıyla aynı anda bugün Lübnan'da da büyük bir katliam gerçekleştirilmektedir. Havadan yoğun bir bombardıman sürdüren siyonist rejim durdurulmazsa Lübnan ikinci bir Gazze sürecini yaşayacak, ardından sıra henüz iç savaşın yıkımını yaşayan Suriye'ye de gelecektir. Gazze'de tehlikeyi görmezden gelen İslam dünyası bugün Lübnan'da da adım atmazsa tüm bölge kan gölüne dönecektir." dedi.  

"İSLAM DÜNYASI TÜM FARKLILIKLARINI, İHTİLAFLARINI ÖTELEYEREK BİR ARAYA GELMELİ"

Son olarak Emiroğlu, "Bugün ABD, İngiltere, Fransa gibi ülkeler İran ile işgal rejiminin savaşması ihtimaline karşı işgal rejimi lehine teyakkuza geçerken bölge ülkeleri savaş halinde ancak 'tarafsızlıklarını' ifade edebilmiştir. Çin, Rusya gibi ülkeler kendi çıkarları doğrultusunda da olsa İran'a destek olacaklarını ilan etmiş ancak ne yazık ki bölge ülkeleri kendi kapılarına dayanan, Müslümanların kanını emen bu vampire karşı üç maymunu oynamaya devam etmektedir. İran tarafından hipersonik füzelerle gerçekleştirilen 'Gerçek Vaat 2' operasyonu, işgal rejiminin zayıflığını ve bir güç ittifakı karşısında dağılacağını ortaya koymuştur. İslam dünyası tüm farklılıklarını, ihtilaflarını öteleyerek bir araya gelmeli, bu virüse karşı acilen iş birliği yapmalıdır." diye konuştu. (İLKHA)