Büyükelçi Mustafa, Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA) tarafından düzenlenen "Bir Yılın Ardından İsrail'in Gazze Soykırımı ve Bölgesel Etkileri" başlıklı konferansın açılışında konuştu.

Mustafa, Orta Doğu'da, Filistin ve Gazze Şeridi'nde çok feci olayların yaşandığını belirterek, bu olayların incelenmeyi ve üzerine konuşulmayı hak ettiğini söyledi. İstikrar ve güvenliğin sağlanması gerektiğine işaret eden Mustafa, işgal saldırılarının katliamlara ve savaş suçlarına yol açtığını gördüklerini dile getirdi.

Mustafa, işgal saldırılarıyla başlayan katliam ve suçların durmadığını, tüm Orta Doğu'ya yayılmaya devam ettiğini kaydederek, herkesin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Filistin halkının yaşadığı son yılın dramatik olduğunu ifade eden Mustafa, Gazze Şeridi'nin yeniden işgal edilmesinin planlandığını ve tüm dünyayla ilişkisinin kesildiğini anlattı.

"İnsanlık yeni bir sınavla karşı karşıya"

Mustafa, Gazze'de insanların katledilmekte olduğunu, 2 milyon kişinin yerinden edildiğini belirterek, "Tüm dünya iki devletli çözümü konuşurken tek başına İsrail, bu çözümü yok etmeye, öldürmeye ve katletmeye çalışmaktadır." diye konuştu.

İşgal kuvvetlerinin Gazze'de yaptığını Batı Şeria'da da uyguladığını, yeni yerleşim bölgeleri inşa etmeye devam ettiğini, bunların iki devletli çözümün baltalanması ve yok olmasına yol açacağını dile getiren Mustafa, engellemelere rağmen özgür ve bağımsız Filistin devletini kurmaktan vazgeçmeyeceklerini, birçok ülke ve halklarının Filistin devletine destek verdiğini ve algılarının değiştiğini ifade etti.

İşgal kuvvetlerinin  Lübnan'a da saldırdığını, İran ile İşgal kuvvetlerinin arasındaki gerilimin arttığını aktaran Mustafa, işgal güçleri durdurulmadığı sürece bunun daha büyük etkileri olacağını ve bu ülkenin bölgede gerilimin sebebi olduğunu söyledi.

Mustafa, ABD'nin İşgal kuvvetlerinin verdiği lojistik, siyasi, askeri alandaki büyük ve sürekli desteğinin Tel Aviv yönetimine güç verdiğine işaret ederek, "İnsanlık yeni bir sınavla karşı karşıya. İstikrar ve güvenliğin sağlanması sadece Filistin halkının hakları verildikten, özgür ve bağımsız Filistin devleti kurulduktan sonra gerçekleşebilir." ifadelerini kullandı.

 

 


AA