Türkiye'de şu anda yaklaşık 60 bin fizyoterapist mezun sayısının olduğunu aktaran Fizyoterapist Şimşek, 28 bin de öğrencinin bulunduğunu belirtti.

Alımlar az olduğu için kamuda istihdam problemlerinin olduğuna dikkat çeken Şimşek, hem özel hem de kamu sektöründe istihdam ve özlük haklarıyla ilgili ciddi sıkıntılarının olduğunu vurguladı.

Mehmet Emin Şimşek

"Değerimiz bilinmiyor"

Fizyoterapist mesleğinin Amerika'da ve Avrupa'da çok kıymeti bilinen bir meslek olduğunu ifade eden Şimşek, "Maalesef Türkiye'de çok değeri bilinmiyor. Fizyoterapistler insan sağlığının çoğu alanında aktiftir. Bel, boyun, sırt, diz gibi hemen hemen her alanda onlara işler düşüyor. Çok yüksek puanlara rağmen öğrenciler atanamıyor. Örneğin 2 yılda bir alımlar oluyor. Ortalama 2 yılda 300-400 veya en fazla 500 fizyoterapist istihdam ediliyor." dedi.

"Bu mesleğin önü açılmalı"

Kamuda istihdam sayısının çok az yapıldığını dile getiren Şimşek, "Kamuya atanmak çok yüksek puanlar gerektiriyor. 90 ve üzeri puanları almak bir yerden sonra zorlaşıyor. Bundan dolayı millet artık bu bölümü çok tercih etmemeye başlıyor. Özel klinik açmak isteyen fizyoterapistlerinde biraz kafaları karışık, ne yapacaklarını bilemiyorlar. Bu konuda sağlam yönetmeliklerle bu mesleğin önünün açılmasını istiyoruz." diye konuştu.

"Hastalar tedaviden mahrum kalıyor"

Fizyoterapist eksikliği nedeniyle hastaların ciddi mağduriyet yaşadıklarına işaret eden Şimşek, şöyle devam etti:

"Şu anda devlet hastanelerinde fizik tedavi hastası belki 6 ay, 8 ay, 10 ay sıra beklemek zorunda kalıyor. Niçin? Orada çalışan fizyoterapist sayısı az. Hastalar bir gün, bir hafta içerisinde tedavi görmeleri gerekiyor ama yoğunluk olduğu için bunlar sıra beklemek zorunda kalıyor ve bir yıla kadar bu hastalar tedaviden mahrum kalıyor. Fizik tedavinin en temel şeyi erken müdahaledir. Vücudun kas-iskelet sistemini ilgilendirdiği için çoğu yapı sertleşiyor ve iş işten geçmiş oluyor. Hastalar da mağdur oluyor bu şekilde."

"Alım sayısı artırılmalıdır"

Konuşmasının devamında Şimşek, "Fizyoterapistlerin hem kamuda hem de özel sektörde özlük haklarının ve istihdamlarının artırılmasını istiyoruz. Kamunun her alanında bunlar çalışabilir. Çoğu hastaya ulaşabilir ve sadece biz hastayla ilgilenmiyoruz. Sağlıklı kişilerle de ilgileniyoruz. 2 yılda bir olan alım sayısının biraz daha yükseltilmesi gerekir. Çünkü buna ihtiyaç var." ifadelerini kullandı. (İLKHA)