İngiltere-AB ilişkileri alanında yürüttüğü çalışmalarla tanınan akademisyen Sampson, İngiltere Başbakanı Keir Starmer'ın 2 Ekim'deki Brüksel ziyaretinin ardından ülkesinin Birlik ile ilişkilerinin geleceğini değerlendirdi.

Sampson, iki taraf arasında çözülmesi ya da ele alınması gereken en öncelikli konunun güven ve iyi niyet olduğunu belirterek "Daha arkadaş canlısı ilişkiler, başarısı açısından gelecek müzakerelerin temel taşı olacaktır." ifadesini kullandı.

AB'den ayrılmasının (Brexit) İngiltere'yi Avrupa'dan siyasi ve ekonomik olarak uzaklaştırdığına dikkati çeken Sampson, "AB'nin kararlar aldığı masada artık İngiltere'nin bir sandalyesi yok. Ayrıca İngiltere, ekonomik olarak da ortak pazar ve Gümrük Birliği'nden ayrılmanın sıkıntısını yaşıyor." dedi.

Sampson, temmuzda göreve gelen yeni İngiliz hükümetinin AB ile ilişkilerde temkinli adımlar attığını kaydederek "İşçi Partisi, Brexit'le kopan bağları yeniden oluşturmada daha anlamlı bir ilerleme kaydetmek istiyorsa daha iddialı hedefler belirlemeli." tavsiyesinde bulundu.

Başbakan Starmer'ın, AB'yle ilişkilerde "yeni başlangıç yapma" isteğini açıklamasının ilişkilerin geleceğine etkisini de değerlendiren Sampson, "Gelecek belirsiz çünkü Starmer'ın AB'den ne istediği ve ilişkileri iyileştirmek için ne kadar ileri gitmeye hazır olduğu belirsiz." görüşünü paylaştı.

 

 


AA