ESAM genel merkezinde gerçekleşen konferansın açılış konuşmasını yapan ÖĞ-DER Ankara İl Başkanı Şakir Eser, "ÖĞ-DER Ankara olarak bu konferansı Peygamberimizin rehberliğine günümüzde daha çok muhtacız diyerek yapıyoruz. Bu konferans da çalışmalarımızdan birisidir." diyerek yaptıkları çalışmalardan bahsetti.

Prof. Dr. Yakup Civelek, yaptığı konuşmada cihad kavramının sadece savaşmak anlamında olmadığını, hayatın her alanında mücadele etmek anlamında kullanıldığını ayet ve hadislerden örnekler vererek anlattı.

Hazreti Peygamber’in bir savaş dönüşünde söylediği "Küçük cihaddan (savaş) büyük cihada (nefisle mücâhede) döndük" sözünü açıklayan Civelek, günümüzde nefsiyle mücadele edemeyen ama cihadı sadece savaş görerek bu mücadeleyi yapanlar olduğu gibi sadece nefsiyle mücadele edip düşmanla savaşmayan Müslümanların olduğunu bu dengesiz cihad anlayışının kimseye zafer getirmeyeceğini belirtti. Civelek, Müslümanlar olarak hem nefsimizle hem düşmanla savaşırsak cihadı tam olarak yapmış olabileceğimizi belirtti.

“Cihadın en faziletlisi zalim sultanın yanında hakkı söylemektir” hadisini aktaran Civelek, bu hadisin iş yerindeki amirlerden tutun devlet başkanına kadar herkes için geçerli olduğunu belirtti.

Civelek, Müslümanlarda Allah korkusu yerine batılı güçlerin korkusunun kalplerinde yer aldığını örneğin israilin zulmüne rağmen bunca Arap devleti başkanının ABD ve israile karşı çıkmamasının  sebebini ‘ABD bizi koltuğumuzdan iktidarımızdan eder’ korkusu olduğunu  Allah'tan değil başka şeylerden korkanlarında zillete ve yenilgiye mahkum olacaklarını söyledi.

Civelek aile içinde de çocuklarımızı yetiştirme yolunca sarf ettiğimiz cehd ve gayrette cihaddır, bir öğretmenin öğrencilerine iyiyi ve güzeli aşılamak için yaptığı mücadelede cihaddır diyerek cihadın geniş anlamına dair kendi hayatından da örnekler verdi.

Konferans ÖĞ-DER Genel Başkanı Numan Gökmen’in Prof. Dr. Yakup Civelek’e plaket takdimiyle bitti. (İLKHA)