BİNGÖL - Genç'in çılgın projesi olarak nitelendirilen Lediz Projesi; orman, mera, tarım, sulama ve enerji alt planlarından oluşup, DAP Sulama yatırımları ile birlikte yaklaşık 8 milyon 500 bin TL'lik bir yatırım planlanıyor.


Bingöl, Elazığ ve Muş illerini kapsayan Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında Lediz Mikrohavzasında çalışmalar başladı.


Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı, Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi (MNHRP) kapsamında yer alan Bingöl'ün Genç ilçesindeki Lediz Mikrohavzası nihai taslak planını incelemek üzere Bingöl'e geldi.


Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürü Hanifi Avcı, Orman Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma Daire Başkanı İbrahim Yüzer, Elazığ Orman Bölge Müdürü Ziya Polat, Bölge Müdür Yardımcısı Hüseyin Dinçer, Şube Müdürü Metin Avşaroğlu, Bingöl Orman İşletme Müdürü Ali Erkan Yücel, Orman İşletme Şefleri Taşkın Özler, Tahir Baydaş ve İbrahim Börü, Lediz Mikorhavzası planlama ekibi koordinatörü Genç MYO Müdürü Doç. Dr. Alaaddin Yüksel ve Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Sürücü ile birlikte Genç İlçesi Lediz Mikrohavzası'nda yapılan çalışmaların yerinde inceledi.


Avcı aryıca, projeden yararlanacak Sürekli, Ardıçdibi, Dereköy, Balgöze, Şehittepe, Keklikdere, Meşedalı ve Yiğitbaş köyleri ile bunlara bağlı Mutluca, Koyuncu, Aşağıbiçer, Ameran, Şin, Metesan, Vaverdev, Derehargün, Işıklı, Aydın, Palacık, Halican mezralarını gezdi.


Yiğitbaşı Köyü'ndeki erozyon sahasında yapılan çalışmaları inceleyen Avcı, "Lediz Mikrohavzası planı; orman, mera, tarım, sulama ve enerji alt planlarından oluşmaktadır. Bütçesi DAP sulama yatırımları ile birlikte yaklaşık olarak 8 milyon 500 bin TL civarındadır. Yapılacak olan yatırımların çarpan etkisi yaptığı düşünüldüğünde bölgede gelir getirici faaliyetlerde ekonomik anlamda kırsal kalkınma sağlanacaktır." dedi.


Projenin arazi gezileri tamamlandıktan sonra, Bingöl Üniversitesi Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Merkezinde değerlendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda, projenin sonraki aşamaları hakkında bilgi alışverişinde bulunuldu. (Nihat Kanat-İLKHA)