ŞANLIURFA - Şanlıurfa ve birçok bölgede yıllarca erkek-kadın iç içe yapılan düğünlerde değişim yaşanıyor. Özellikle son yıllarda İslami kurallara riayet edilerek ilahiler eşliğinde yapılan İslami düğünlere halk her geçen gün daha da rağbet gösteriyor.
 
İslami düğünler, yapılmaya başlandığı günden itibaren bölge halkı tarafından büyük teveccüh görürken düğün ekipleri, çoğu zaman düğün taleplerine yetişmede sıkıntı yaşadıklarını belirtiyor.
 
İslami düğünler cahili düğünlere bir alternatiftir
Halkın bilinçlenmesini esas alan İslami düğünlerde, çoğu zaman alimler toplanan halka kısa konuşmalar yapıyor. Genellikle 2 gün devam eden İslami düğünler, ikinci günü verilen öğle yemeğiyle sona eriyor. Birçok İslami düğün sahibi de ikinci günü yemekten önce mevlid okutuyor.
 
Cahili düğünlere alternatif olarak yapılan İslami düğünlerin en büyük farkı, erkek ve kadınların ayrı yerlerde eğlenmesidir.
 
İslami düğünlere talep çok bazen yetişemiyoruz
Taleplerin çok olmasından dolayı çoğu zaman talepleri karşılayamadıklarını belirten Şanlıurfa Kardeşler İlahi Grubu sanatçısı Bülent Alkanat, "Yaklaşık 10 yıldır grubumuzu kurduk. Her hafta İslami düğünlerimiz var. Bazen haftada 2 tane yapmak zorunda kalıyoruz. Bazen de 3 tane olunca yetiştiremiyoruz. Son dönemlerde halkın büyük bir teveccühü var. İslami kurallara uygun yaptığımız düğünlerimiz gittiğimiz yerlerde büyük bir etki bırakıyor." diye konuştu.
 
İslami düğünler yaygınlaştırılmalıdır
Gençlerini evlendirecek ailelere seslenen Alkanat, aile müessesi gibi kutsal bir müessesinin ilk adımında haramların işlendiği bir düğün yerine İslam`a uygun bir düğün yapmalarının daha hayırlı olacağını ifade ederek şöyle konuştu: "Amacımız haramların önüne geçmektir. Bunun için duyarlı olan tüm insanlar bu konuda üzerine düşeni yaparak İslami düğünlerimizi yaygınlaştırmalıdır."
 
İslam dini kesinlikle kadınların ve erkeklerin el ele tutuşarak oynamasını haram kılmıştır
Düğünlerin İslam`a uygun olması gerektiğinin altını çizen Şeyh Abdulkadir Bilen, "İslam dini eğlenmeyi yasaklamamıştır. Bilakis kadınların ayrı erkeklerin ayrı bir şekilde eğlenmesinin önünü açmıştır. İslam dini kesinlikle kadınların ve erkeklerin el ele tutuşarak oynamasını haram kılmıştır. Bu yapılan düğünler İslam`a uygundur. Eğer biz Müslüman`ız diyorsak İslam`a göre hareket etmek zorundayız." ifadelerini kullandı.
 
Kılıç: "İslami düğün Müslümanlığımızın gereğidir"
İslam`a uygun olduğu için böyle bir düğünü tercih ettiklerini dile getiren Adil Kılıç, Müslümanlığın gereği olan İslami düğünü herkese tavsiye ettiğini söyledi.
 
Daha önce kadın erkek iç içe olan düğünlere gittiği için pişman olduğunu ifade eden Mustafa Uzun, İslam`a uygun yapılan İslami düğünleri çok beğendiğini bunun yetişen gençlere iyi bir örnek olduğunu söyledi. (Osman Gülebak, Sedat Kuşulay - İLKHA)