İşgal ordusu sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı yazılı açıklamada, işgal ordusunun, Lübnan'ın güneyinde “Hizbullah'ın altyapısına yönelik sınırlı ve yoğun kara saldırıları"na başladığını belirtti. Kara saldırılarına hava kuvvetleri ile topçu birliklerinin de eşlik ettiği aktarılan açıklamada, "Kuzeyin Okları Operasyonu"nun, Gazze'deki çatışmalara paralel olarak ve yapılan durum değerlendirmesine göre sürdürüleceği ifade edildi. İşgal rejimine ait savaş uçakları, kısa süre önce yaptığı Beyrut'un Dahiye bölgesindeki bazı yerleri boşaltın çağrısının hemen ardından bölgeyi bombalamaya başladı. Bölgedeki AA muhabirinin verdiği bilgiye göre, işgalci ordu Sözcüsü Avichay Adraee'nin X sosyal medya platformundan yaptığı "boşaltın" açıklamasından kısa süre sonra hava saldırıları başladı. İşgalci savaş uçakları tarafından hava saldırıları, başkent Beyrut'un güneyindeki Dahiye bölgesindeki El-Leyleki, Haret Hireyk ve Burc el-Baracine mahallelerini hedef aldı.

LÜBNAN’A SALDIRILARDA 1273 KİŞİ KATLEDİLDİ

Lübnan Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, işgal ordusunun pazartesi günü Lübnan'ın güneyindeki köy ve kasabalar, Bekaa, Baalbek ve başkent Beyrut'a düzenlediği saldırıların bilançosu paylaşıldı. Buna göre son saldırılarda 95 kişi katledilirken, 172 kişi de yaralandı.

Hizbullah'la 8 Ekim 2023'ten beri kontrollü çatışmalara devam eden işgal ordusu, 23 Eylül’de Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi. Lübnan makamlarına göre, Hizbullah’ın kullandığı iletişim cihazlarının patlatıldığı 17 Eylül'den beri 104'ü çocuk ve 194'ü kadın olmak üzere toplam 1273 kişi katledildi.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, işgal ordusunun 27 Eylül'de Beyrut'a düzenlediği hava saldırılarında şehit edildi. Hizbullah ise işgal rejimine roket ve füzelerle karşılık veriyor. İşgal rejimi bombardımanı nedeniyle ülke içerisinde yüz binlerce kişi yerinden oldu. Ülkenin güney kesimlerinden başkent Beyrut ve kuzeye göç dalgası devam ederken, Suriye'ye 10 binlerce kişinin göç ettiği belirtiliyor.

HİZBULLAH TEL AVİV’İ VURDU

İşgal rejiminin sözde başkenti Tel Aviv çevresinde saldırı alarmları geniş bir bölgede çaldı. İşgal ordusundan yapılan açıklamada, Lübnan'dan atılan roketlerin bazılarının hava savunma sistemleri tarafından önlendiği belirtildi. Lübnan'dan atılan bir roket Tel Aviv yakınlarındaki otoyola düştü. İşgal rejiminin acil yardım servisi Kızıl Davud Yıldızı, bir otobüs şoförünün şarapnelle orta derece, diğer bir şoförün de hafif yaralandığını açıkladı.

HİZBULLAH ENVANTERİNDEN YENİ BİR ROKET AÇIKLADI

Hizbullah, yaptığı yazılı açıklamada, Tel Aviv yakınlarındaki işgal ordusunun siber istihbarat birimi, "8200 Birimi" ve MOSSAD’ın kullandığı "Glilot" adlı üssü hedef aldığını duyurdu. Hizbullah, Gazze'deki Filistin halkının direnişiyle dayanışma, işgal rejiminin Lübnan'daki saldırılarına karşılık, Lübnan toprağını ve halkını korumak için bu üssün "Fadi-4" isimli envanterinde yeni açıkladığı roketle hedef aldığını ilan etti. AA

BM:

LÜBNAN'DA HİÇBİR ŞEKİLDE KARA SALDIRISI GÖRMEK İSTEMİYORUZ

Birleşmiş Milletler (BM), Lübnan'da hiçbir şekilde kara saldırısı görmek istemediklerini bildirdi.

New York

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, günlük basın toplantısında, Lübnan'daki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in Lübnan'daki gelişmelerden ve insani durumdan derin endişe duyduğunu aktaran Dujarric, Genel Sekreter'in taraflara itidal ve gerginliği azaltma çağrısında bulunduğunu vurguladı. BM Güvenlik Konseyinin 1701 sayılı kararının uygulanması gerektiğinin de altını çizen Dujarric, Genel Sekreter ve ekibinin sahadakilerle irtibatta olduğunu ve diplomatik yolları aramayı sürdürdüğünü söyledi.

Dujarric, "Mavi Hat"taki BM çalışanlarının görevlerine devam ettiğine ancak çatışmanın operasyonlarını kısıtladığına dikkati çekti. Gerginliğin artışından en çok sivillerin etkilendiğini kaydeden Dujarric, "Yarın Lübnan'da 1 milyon kişinin büyüyen kriz çerçevesinde ihtiyaçlarını karşılamaya destek olmak için acil yardım çağrısında bulunacağız." dedi.

"israile kara saldırısından vazgeçme çağrısında bulunacak mısınız?" sorusuna Dujarric, "Genel Sekreter bu çağrıyı yaptı ve yapmaya devam edecek. Hiçbir şekilde kara saldırısı görmek istemiyoruz." ifadesini kullandı.  AA

Belçika:

LÜBNAN'A PLANLANAN İŞGAL ULUSLARARASI HUKUKUN İHLALİDİR

Brüksel- Belçika Başbakan Yardımcısı Petra De Sutter, "Lübnan'a planlanan karadan işgal, uluslararası hukuku ağır şekilde ihlal etmektedir. Bu meşru müdafaa değil, topyekün savaş kışkırtıcılığıdır." açıklamasını yaptı. De Sutter, Lübnan'da "derhal ateşkes sağlanması gerektiğini" belirterek, "Avrupa Birliği (AB) ve uluslararası toplum israil'e azami yaptırımlarla karşılık vermelidir." açıklamasını yaptı. De Sutter, "Lübnan'a planlanan karadan işgal, uluslararası hukuku ağır şekilde ihlal etmektedir. Bu meşru müdafaa değil, topyekün savaş kışkırtıcılığıdır." dedi. (İLKHA)