Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Savunma alanındaki işbirliğimizi de ele aldık. Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliği sürecinde üçlü muhtıra ile tesis ettiğimiz daimi ortak mekanizma terörle mücadele işbirliğimizin güçlendirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu alanda atılan adımları da memnuniyetle takip ediyoruz. Tabii beklentilerimizi de en üst düzeyde aktarıyoruz. Bilim ve teknoloji’den eğitim kültür ve turizme uzanan geniş bir yelpazede ilişkilerimizin çeşitlendirilmesi geleceğe yönelik yapacağımız yatırımlar olarak addediyoruz.

Finlandiya’da yaşayan vatandaşlarımız ve Tatar toplumu ilişkilerimizin önemli bir beceri boyutunu teşkil ediyor. İkili ilişkilerimizin ve NATO bünyesindeki işbirliğimizin sağlam temeller üzerinde güçlenerek devam edeceğine samimiyetle inanıyorum. Değerli basın mensupları Türkiye olarak kalıcı barış istikrar ve refah ortamının tesisi için arabuluculuk konusunda öncü bir rol oynamaktayız. Finlandiya ile arabuluculuk dostlar grubunun eş başkanlığını yürütmekteyiz. Bu alandaki işbirliğimizi derinleştirmenin küresel meydan okumalarla mücadele bakımından önemli olduğuna inanıyoruz. Görüşmelerimizde ikili münasebetlerimizin yanı sıra Gazze’de yaşanan soykırım Lübnan’a sıçrayan Orta Doğu yangını ile Türkiye Avrupa birliği ilişkileri başta olacak şekilde güncel meseleleri değerlendirdik.

Finlandiya’nın Avrupa Birliği’ne üyelik sürecimize yönelik desteğini artırarak sürdürmesine dair beklentimi Sayın Supla paylaştım. İstişarelerimizde Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne ve egemenliğine olan desteğimizi bir kez daha altını çizdik. Ukrayna’daki yıkımın bir an evvel son bulması ve nihai bir çözüme ulaşılmasının ancak diplomasi yoluyla mümkün olduğuna dair kanaatimi sayın cumhurbaşkanına ifade ettim. Gazze ve Lübnan’a yönelik İsrail saldırganlığı da gündemimizin Odanda yer aldı. İsrail’in katmanlarıyla ilgili tavrımızı hem birleşmiş milletler’de hem de bugün meclisimizde açık yüreklilikle dile getirdik.

Hukuka aykırı işgal ve ilhak arayışına karşı tavrımız tüm devletlerin ve uluslararası kuruluşların asli görevidir. Buradan bir kez daha Gazze'de acil kalıcı ateşkesin sağlanması ve insani yardımların ulaştırılması çağrıımızı tekrarlıyoruz. Lübnan halkının ve hükumetinin de bu süreçte yanında olmamız gerekiyor. Güvenlik konseyi başta olmak üzere barışı ve güvenliği sağlamakla görevli uluslararası teşkilatların etkisiz kaldığı bu ortamda Filistin devletinin tanınması daha büyük anlam ve önem ifade ediyor. 7 Ekim’den bu yana dokuz ülke Filistin devletini tanımıştır, hala bunu yapmayan ülkelere Filistin devletini tanıma çağrımızı tekrarlıyoruz. Bu düşüncelerle sözlerime son verirken sayın cumhurbaşkanına ve heyetine ziyaretleri için tekrar teşekkür ediyorum görüşmelerimizin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.

STUBB: UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KONUSUNDA MUTABIK KALDIK"
Finlandiya Cumhurbaşkanı Alexander Stubb da "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü konusunda mutabık kaldık. Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü koruması konusunda hem fikiriz. Türkiye, her iki tarafla konuşabilen nadir ülkelerden biri. Bu da çok önemli. İsrail'in kendini koruma hakkı olduğunu kabul ederken aynı zamanda uluslararsı hukuka uyması gerektiğini de düşünüyoruz. İnsanı dram çok fazla, aynısını şimdi Lübnan'da da gördük. Biz Finlandiya olarak acil ateşkes çağrısında bulunduk ve iki devletli bir çözümü destekliyoruz. Son olarak biz Finlandiya olarak her türlü terörü lanetliyoruz" açıklamasını yaptı.