Ekonomim’de yer alan habere göre, Tarım Bakanlığı, gıda israfını önlemek için yürüttüğü çalışmalara bir yenisini eklemeye hazırlanıyor. Bu kapsamda sürdürülebilir gıda sistemi için “her şey dahil konseptinde, butik otellerde tabaktan geri dönen miktar nedir? Açık büfe servis sisteminin gıda israfına etkisi nedir?” araştırılacak.

Menü planlama, stok yönetimi, hatalı pişirme yöntemleri, miktarın ayarlanamaması, gıda ürünlerinin dekorasyon malzemesi olarak kullanılması, tüketicilerin gerçek ihtiyacını gözetmeyen boyutta tabak kullanımı gibi nedenler masaya yatırılacak. Mutfak şeflerinin yaklaşımları, mutfak personelinin gıda israfına yönelik bilgi düzeyleri incelenecek. Hazırlanacak rapora göre de paydaşlarla birlikte yol haritası belirlenecek.

İsrafın sebepleri ve çözümleri üzerine farkındalık oluşturulması, önlenmesi ve azaltılmasına yönelik eğitimler verilmesinin yanı sıra tüketicilerin konuya ilişkin bilgi ve bilinç düzeylerinin artırılmasına yönelik çalışmaların da hız kazanması bekleniyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı da çevreye duyarlı ve gıda israfını önlemeye karşı “sorumlu turizm” çalışmaları kapsamında harekete geçecek. Misafir demografisi bazlı üretim planlamaları üzerinde çalışılacak.

Tarım Bakanlığı’nın verilerine göre, kurtarılabilecek her bir milyon kilogram gıda; 40 olimpik yüzme havuzunu doldurmaya yetecek kadar su, bir televizyonu bin yıldan fazla açık bırakmaya eşdeğer enerji tasarrufu, yaklaşık 270 bin ağaç dikmeye eşdeğer. Gıda israfının önlenmesiyle, su ve enerjiden de tasarruf edilecek, gıdada sürdürülebilirlik sağlanacak.