HAMZA DURMAZ-   2008 yılından bu yana Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın yardımcılığını görevini ifa eden Haşim Safiyuddin, Hizbullah'ın sosyal ve ekonomik konular ile ilgili meseleleri de dahil olmak üzere tüm günlük dosyalarının yanı sıra kurumlarının ve fonlarının yönetimini de icra ediyor.

Hizbullah'ın ikinci komutanı ve kurucu ortağı olduğu ifade edilen Haşim Safiyuddin 1964 yılında Güney Lübnan'da doğdu. Aynı zamanda Hasan Nasrallah'ın aynı zamanda kuzeni olan Seyfettin, onun 'gölgesi' olarak görülüyordu.

Fiziki yapısı itibarıyla Nasrallah'a benzeyen ve onun gibi konuştuğu ifade edilen Safiyuddin eğitimini İran'ın Kum şehrinde tamamladı.

Ardından 1994 yılında Hizbullah'ın Beyrut Bölge Başkanlığı birimine atanan Safiyuddin, 1995 yılında ise Hizbullah'ın askeri faaliyetleri icra eden birimin başına atandı.

Kum'dan döndükten sonra Hizbullah'ın hükümete eşdeğer Yürütme Konseyi'nin başkanlığını üstlenen Safiyuddin, böylece iç politikaların uygulanmasından ve partinin idari yapısının geliştirilmesinden ve partinin yurtiçi ve yurtdışındaki, özellikle Arap dünyası, Afrika ve Latin Amerika'daki kurumlarını, fonlarını ve yatırımlarını denetlemekten sorumlu oldu.

Haşim Safiyuddin'in oğlu Reza, bu yıllarda İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin kızı Zeynep ile evlendi. Haşim Safiyuddin 2006 Lübnan-İsrail Savaşı'nın akabinde Güney Lübnan'ın yeniden inşasını denetlediği belirtiliyor.

2008 yılından beri Hasan Nasrallah'ın halefi olarak görülen Safiyuddin, ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından 2017 yılında 'terörist' ilan edilmişti.