Fındık büyüklüğünde, ekşimsi tadıyla dikkat çeken alıç, bu yıl kilosu 100 liradan alıcı buluyor. Sarı, kırmızı ve turuncu renklerde bulunan bu meyve, özellikle eylül aylarının sonunda satışa sunuluyor ve soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte büyük ilgi görüyor.

Köylülerin emeğiyle toplanıyor

Alıç meyvesi, büyük bir özenle köylüler tarafından toplanarak şehre gönderiliyor ve tezgahlarda satışa sunuluyor. Hem doğallığı hem de faydalarıyla dikkat çeken bu meyve, sağlığına dikkat eden tüketicilerin ilgisini çekiyor.

Sağlık için bir doğal şifa kaynağı

Alıç meyvesi, içerdiği antioksidanlarla vücudu serbest radikallerin zararlarından korurken, kalp ve damar sağlığını destekliyor. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendiren alıç, kilo kontrolüne yardımcı olurken, enfeksiyon riskini de azaltıyor. Diyabet ve astım gibi kronik hastalıklarla mücadelede de etkili olan bu meyve, kış mevsiminde sağlıklı bir besin tercihi olarak öne çıkıyor.

Doğal ve sağlıklı bir alternatif

Halk arasında doğal bir şifa kaynağı olarak bilinen alıç, bu yıl da tezgahlarda yerini alırken, sağlıklı ve doğal besin arayışında olanların favori meyvelerinden biri olmaya devam ediyor. Soğuk havaların kapıda olduğu şu günlerde, alıç meyvesi tüketimi hem sağlık açısından hem de bağışıklık sistemini desteklemek adına önem kazanıyor.

Alıç satışları başladı, vatandaşlar sarı alıcı tercih ediyor

Alıç satışlarının başladığını belirten satıcı Halit Yılmaz, sarı ve mayhoş olan alıcın vatandaşlar tarafından daha fazla tercih edildiğini, meyvenin doğal olarak dağlarda zahmetle toplandığını ve kilosunun 100 liradan satıldığını söyledi.

Yılmaz, "Sarı renkli olan alıç, mayhoş, kırmızı olan ise, tatlıdır. Vatandaşlar daha çok sarı ve mayhoş olan alıcı tercih ediyor. Köylüler, bu meyveyi zahmetle dağlardan topluyor. Biz de komisyonculardan alarak perakende satışını yapıyoruz. Şu an kilosu 100 liradan satılıyor. Bazı vatandaşlar alıcı sağlığa faydalı olduğu düşüncesiyle satın alıyor. Kalp sağlığı, damar tıkanıklığı ve zayıflamak isteyenler için faydalı olduğu söyleniyor. Ayrıca bu meyve, kış mevsiminin habercisi olarak bilinir. Alıç tamamen doğal olarak dağlarda yetişiyor. Arz fazlalaşırsa, talebe bağlı olarak fiyatı düşebilir." dedi.

Alıç meyvesinin sonbaharın habercisi olduğunu ve pek çok hastalığa şifa sağladığını ifade eden Amir Kaçar, bu doğal meyvenin köylüler tarafından zahmetle toplandığını vurguladı.

"Alıç doğal yöntemlerle toplanıyor ve birçok hastalığa şifa"

Kaçar, "Alıç, sonbaharın son günlerinde çıkmaya başlar ve kışın gelişini haber verir. Bu meyve, pek çok hastalığa iyi gelir. Siirt ve Mardin bölgesindeki dağlarda doğal olarak yetişir. Üstelik herhangi bir gübre ya da makine kullanılmadan, tamamen doğal yöntemlerle büyür. Köylüler bu meyveyi toplarken çok emek harcıyor, bu nedenle fiyatı emeğe göre yüksek sayılmaz." şeklinde konuştu. (İLKHA)