Genel seçime ilişkin son kamuoyu yoklamalarına göre aşırı sağcı FPÖ, yüzde 27 oyla yarışı önde götürüyor. Seçim tarihinin duyurulmasından bu yana neredeyse bütün anketlerde aşırı sağcı parti ilk sırada çıkarken iktidarın büyük ortağı merkez sağ Avusturya Halk Partisi (ÖVP) hariç bütün partiler, FPÖ ile koalisyon yapmayacaklarını kesin dille açıkladı.

ÖVP ise kapılarını FPÖ’ye tamamen kapatmazken partinin başındaki aşırı sağcı lider Herbert Kickl’in ülkenin güvenliği açısından tehlikeli bir isim olduğunu ileri sürerek onunla koalisyon görüşmesinin yapılmayacağını duyurdu. Cumhurbaşkanı Alexander Van der Bellen de FPÖ Genel Başkanı Kickl’e hükümet kurma yetkisi vermeyeceğini açıkladı.

Seçim ve sonrasına ilişkin olası gelişmeler, STK'ler başta olmak üzere toplumun belirli bir kesimini endişelendiriyor. Avusturya vatandaşı ve 16 yaşını doldurmuş yaklaşık 6 milyon 400 bin seçmenin oy kullanmasının beklendiği seçime 9 parti ve 3 siyasi oluşum girecek. Ulusal Mecliste yer alacak 183 milletvekilinin belirleneceği seçimde yaklaşık 4 bin 700 aday yarışacak. Seçim barajı ise yüzde 4.

Ülke genelinde yaklaşık 9 bin 900 oy verme merkezinde, bölgeden bölgeye değişiklik göstermekle beraber, yerel saatle en erken 06.00'da başlayacak oy verme işlemi, en geç 17.00’de sona erecek. Seçmenler, ayrıca mektup yoluyla da oy kullanabilecek.

Avusturya'daki son kamuoyu yoklamalarına göre aşırı sağcı FPÖ’nün yüzde 27, merkez sağ ÖVP'nin yüzde 25, Sosyal Demokrat Partinin (SPÖ) yüzde 21, liberal Yeni Avusturya Partisi (NEOS) ile iktidarın küçük ortağı Yeşillerin yüzde 9'ar oy alması bekleniyor.

 

 


AA