Fatih Sivi

Katar, ABD'nin vize muafiyeti programına katılan ilk Körfez ve Arap ülkesi, dünya çapında ise 42'nci üyesi olacak.

ABD İç Güvenlik Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada "Katar, iş birliği ve bilgi paylaşımı, iki ülke arasında meşru seyahat ve ticareti teşvik etmenin yanı sıra Amerika Birleşik Devletleri'nin güvenlik çıkarlarını önemli ölçüde artıracak olan vize muafiyeti programının merkezinde yer almaktadır" denildi.

Açıklamada, "Vize Muafiyet Programı, Amerika Birleşik Devletleri ile terörle mücadele, kolluk kuvvetleri, göç, belge güvenliği ve sınır yönetimiyle ilgili katı gereklilikleri karşılayan belirlenmiş ülkeler arasında kapsamlı güvenlik ortaklıkları kurmaktadır." denildi.

Dışişleri Bakanı Antony Blinken de "Katar'ın Vize Muafiyeti Programına katılmak için gereken sıkı güvenlik koşullarını yerine getirdiğini" belirtti.

Katar İçişleri Bakanı ve İç Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Şeyh Halife bin Hamad bin Halife Al Sani ise yaptığı açıklamada, "Katar'ın Amerika Birleşik Devletleri'nin vize muafiyeti programına dâhil edilmesi, Katar'ın ABD ile olan stratejik ilişkisinin seviyesini yansıtmakta ve iki dost ülke arasındaki ikili ilişkilerin çeşitli alanlardaki gelişimini taçlandırmaktadır. Ayrıca, Katar, uluslararası göstergelere göre Orta Doğu ve Kuzey Afrika'da güvenlik ve emniyet alanında öncü bir konumdadır; güvenlik alanında küresel standartlara bağlılığını sürdürmektedir" dedi.

Vize muafiyeti programı sayesinde Katar vatandaşları, Amerika Birleşik Devletleri'ne vize almadan 90 güne kadar seyahat edebilecek. Karşılığında, Amerika Birleşik Devletleri vatandaşları da Katar'a seyahat ederken aynı haklardan yararlanacak.