Atıldıktan sonra birçoğu evlenip çocuk sahibi olan ve Anadolu`nun farklı illerinde yaşayan başörtüsü mağduru öğrencilerin af sonrası başvurdukları üniversitelere çeşitli gerekçelerle kabul edilmediği, ‘Atıldığınız okula ya da taban puanı denk gelen bir okula başvurun` şeklinde geri çevrildiği ortaya çıktı.

Minik yavrularıyla birlikte il il gezip kendilerini kabul edecek bir üniversite aramak zorunda bırakılan mağdurlar, yaşadıkları ilde bulunan üniversitelere kayıt yaptırabilmek istiyor. Kayıt süresinin dolmasına kısa bir süre kala Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr.Yusuf Ziya Özcan`dan yardım isteyen mağdurlar “Tek umudumuz mazlumların sesi olan Başbakanımız ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan`dır” dediler.

“2 ÇOCUĞUMLA BİRLİKTE BAŞKA BİR ŞEHRE NASIL GİDERİM?”

Başörtüsü mağdurlarından Filiz Bağcı 1998 yılında kazandığı Erzincan Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünden başörtüsü sebebiyle 2. sınıftan atıldığını belirtti. 1 ve 6 yaşında iki çocuk annesi olan Bağcı öğretmen olan eşinin görevi gereği Kahramanmaraş`ta yaşıyor. Öğrenci affı ile birlikte Sütçü İmam Üniversitesi`ne başvurduğunu belirten Bağcı, “Af bizi umutlandırdı. Hemen öğrenci işlerine gittik. ‘Bir dönem atıldığın üniversitede okuyacaksın. Daha sonra ancak yatay geçiş yapabilirsin` dediler. ‘İki tane çocuğum var. Eşimden ve çocuklarımdan nasıl ayrılır da Erzincan`a giderim` desem de fayda etmedi. ‘Üniversitemizin kuralı bu` dediler. 2 çocuğumla birlikte başka bir şehre nasıl giderim, bu açıkça ‘sen okuma` demektir” şeklinde konuştu.

BAŞBAKAN ERDOĞAN`DAN YARDIM İSTİYORLAR

Aynı dönemde okuldan atılan birçok mağdurla iletişim kurduğunu belirten Bağcı, hepsinden farklı belgeler istendiğini, farklı gerekçelerle okula alınmak istenmediklerini ifade etti. “Yıllar geçmiş, atılan arkadaşlarımın birçoğu benim gibi evlenmiş, çocukları, aileleri var, bir umutla üniversiteye koşuyorlar, uygulamada birlik olmadığı için hepsine farklı bir şey söyleniyor. Kimisine ‘Taban puanınız tutan bir üniversiteye gidin` deniyor, kimisine ise ‘Sen başörtüsü sebebiyle değil, devamsızlık sebebiyle atılmışsın` deniyor.

Oysa zaten birçoğumuzun atılma gerekçesi zaten bu. Kapıya diktikleri güvenlikler sebebiyle içeri başörtüsüyle giremiyorduk, giren arkadaşlarımız da hocalar tarafından dışarı atılıyordu. Bu da devamsızlığa neden oluyordu. Birçok arkadaşımızın durumu aynı” diyen Bağcı, son umutlarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan olduğunu belirtti. Bağcı “kapı kapı gezip bizi kabul edecek bir üniversite aramak istemiyoruz. Yuvalarımızın dağılması pahasına mahrum kaldığımız eğitimi alamayız. Mazlumların sesi olan Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan bizim son umudumuz. Kendilerinden yaşadığımız illerdeki üniversiteye kabulümüzü kolaylaştıracak adımlar atmalarını istiyoruz” diye konuştu.

Terör örgütüne üyelikten değil İNANÇLARIMIZDAN ATILDIK

Bir diğer af mağduru Huban Şahin ise 1998 yılında kazandığı Erzincan Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği bölümünden başörtüsü sebebiyle 2. sınıftan atıldı. Evli, 1 ve 5 yaşında iki çocuk annesi olan Şahin eşinin görevi gereği İstanbul`da yaşıyor. Yasanın kabul edilmesi ile üniversiteye başvurduğunu belirten Şahin, Marmara Üniversitesi`ne başvurduğunu, durumunun 25 Ağustos`ta değerlendirileceğini söyledi. Yalnızca kendi dilekçesinin kabul ediğini belirten Şahin, birçok arkadaşının geri çevrildiğini söyledi.

Şahin “Biz terör örgütüne üyelik, yasa dışı eylem, hırsızlık, kamu malına zarar verme gibi suçlar sebebiyle okuldan atılmadık. Biz inançlarımız gereği başımızı açmayacağımızı söylediğimiz için okuldan atıldık, aynı muameleye tabi tutulmamız doğru değil. Geriye dönük hak da istemiyoruz, ailelerimizin yaşadığı şehirde bir üniversiteye kabul edilmek, mezun etmeye yönelik hızlandırılmış adımlar atılmasını istiyoruz” dedi.