Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad başkent Beyrut'ta düzenlediği basın toplantısında, işgal rejiminin önceki gün sabah saatlerinden bu yana ülkenin güneyi ile doğusundaki kasaba ve köylere "benzeri görülmemiş şekilde" düzenlediği saldırıların yol açtığı kayıplara ilişkin bilgi verdi. Ebyad, işgal rejiminin Lübnan'ın kasaba ve köyleri hedef alan saldırılarında katledilenlerin sayısının 558'e, yaralananların sayısının ise 1835'e yükseldiğini aktardı. Hayatını kaybedenlerin 50'sinin çocuk, 95'inin kadın olduğunu belirten Ebyad, ayrıca Er-Risale İzci Derneği'nde görevli 4 ilk yardım çalışanının da ölenlerin arasında bulunduğunu kaydetti.

Ebyad, saldırıların kurbanlarının büyük çoğunluğunun evlerindeki savunmasız siviller olduğuna dikkati çekerek, bu durumun da işgal rejiminin silahlı kişileri hedef aldığı iddiasıyla çeliştiğini ifade etti. İşgal rejimine ait uçakların 14 ambulans veya itfaiye aracının yanı sıra Bint Cebel Devlet Hastanesini de hedef aldığını aktaran Ebyad, bunun saldırı vahşetinin bir başka örneği olduğunu kaydetti.

Ebyad, ayrıca işgal rejiminin başkent Beyrut'un Dahiye bölgesine 20 Eylül'de düzenlediği hava saldırısında 7'si çocuk 55 kişinin katledildiğini, 66 kişinin yaralandığını belirtti. Sağlık Bakanı, güvenlik güçlerinin saldırıda hayatını kaybedenlerin kimliklerini tespit etmek için çalışmalar yürüttüğünü, çok sayıda parçalanmış cansız beden olduğunu ifade etti.

SALDIRILARDA BİR GAZETECİ DE KATLEDİLDİ

İşgal rejiminin hava saldırısında Lübnan'dan yayın yapan ve Hizbullah'a yakınlığıyla bilinen haber kanalı El-Meyadin muhabiri Hadi Es-Seyyid'in evi hedef alındı. Evin yıkılması sonucu Lübnanlı gazeteci yaşamını yitirdi.

KATİL SÜRÜSÜ LÜBNAN'A SALDIRIYOR

Lübnan resmi haber ajansı NNA'da yer alan habere göre, işgal rejimine ait savaş uçakları, ülkenin güneyindeki En-Nebatiye kentine bağlı Ez-Zerrariye ve Ensar beldeleri arasındaki bölgelere ve vadilere hava saldırısı düzenledi. Saldırılarda Abba, Cebşit, Eş-Şarkiye, En-Nemriye, Kefer Tenbit, Nebatiye el- Fevka, Deyr ez-Zehrani, Rumin, Humin el-Fevka, Yahmur, Arnun ve Secd beldeleri çevresi, Kefer Rumman otoyolu, Et-Tuffah bölgesindeki tepeler ve Er-Reyhan dağı gibi birçok nokta hedef alındı. Aynı zamanda işgal rejimi, ülkenin doğusundaki Bekaa, Şemstar, Budayi, En-Nebi Şit ve Bealbek gibi birçok bölgeye de hava saldırıları gerçekleştirdi. Savaş uçakları, Lübnan'ın güneyindeki Ed-Delafe eteklerindeki Litani Nehri yatağı ve Sur'un doğusundaki bölgeleri de yoğun şekilde bombaladı.

BAŞKENT BEYRUT'A HAVA SALDIRISI

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, başkent Beyrut'ta Hizbullah’ın güçlü olduğu Dahiye bölgesindeki mahallelerden Bir el-Abid'de bir binaya yönelik hava saldırısı gerçekleştirildi. Saldırının hedefinde Hizbullah’ın silahlı kanadının komutanlarından Ali Karaki olduğu öne sürüldü. Hizbullah'tan yapılan açıklamada, Dahiye'ye düzenlenen saldırıda Karaki'nin katledildiğine dair işgal rejiminden gelen haberlerin doğru olmadığı belirtildi. Karaki'nin sağlığının yerinde olduğu ve güvenli bir yerde bulunduğu kaydedildi. Açıklamada, siyonist düşmanın Karaki'nin suikasta uğradığı yönündeki iddialarının tümüyle yalan olduğu vurgulandı.

“LÜBNAN'DA 1300 HEDEFE HAVADAN SALDIRI”

İşgalci Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, yaptığı açıklamada, Lübnan'da Hizbullah'a ait olduğunu ileri sürdüğü 1300 noktaya hava saldırısı düzenlediklerini söyledi. Hagari, "Sabah saatlerinden beri Lübnan genelinde 1300 Hizbullah hedefine saldırdık ve saldırmaya da devam ediyoruz." dedi. Sözcü Hagari, Hizbullah'a ait olduğunu öne sürdüğü seyir füzeleri, kısa, orta ve uzun mesafeli roketler ile insansız hava araçlarını hedef aldıklarını iddia etti. "Hizbullah'ın sivil binalarda israile fırlatmak üzere uzun menzilli füzeler sakladığını" savunan Hagari, bu noktaların vurulduğunu öne sürdü. Hagari, işgal ordusunun Lübnan'a kara saldırısı ihtimalini reddetmeyerek, "Kuzey bölgelerinde yaşayan halkın evlerine dönebilmesi için gerekli olan her şeyi yapacağız." diye konuştu. 

Kutu-

Lübnan Sağlık Bakanı: “LÜBNAN İÇ SAVAŞINDAN BERİ EN KANLI GÜNÜ YAŞADIK”

Lübnan Sağlık Bakanı Firas el-Ebyad düzenlediği basın toplantısında işgal rejiminin önceki günkü saldırıları nedeniyle ülkede 1975-1990 yıllarındaki iç savaştan bu yana en "kanlı günü" yaşadıklarını söyledi.

Bakan Ebyad, 2006'da yaklaşık 1 ay süren Lübnan-işgal rejimi savaşına işaret ederek, "2006'daki savaşta yaralı sayısı 10 bindi. Ancak israil'in son bir hafta içinde düzenlediği saldırılarda yaklaşık 5 bin kişi yaralandı." ifadesini kullandı.

İşgal ordusunun saldırılarında ambulansları hedef aldığına dikkati çeken Ebyad, 2 sağlık çalışanının hayatını kaybettiğini, 16'sının da yaralandığını aktardı. Ebyad, işgal rejiminin düzenlediği saldırılarda katledilenlerin çoğunun sivillerden oluştuğuna dikkati çekti.

Lübnan'ın güneyinden büyük bir göç dalgasının harekete geçtiğine vurgu yapan Ebyad, Irak ve Ürdün gibi ülkelerden tıbbi yardımların gönderilmesine rağmen, dost ve kardeş ülkelere "daha fazla destek" çağrısı yaptı. Lübnan Sağlık Bakanı, işgal rejimi saldırılarında yaralananların ülkedeki 27 hastaneye nakledildiğini belirtti. 

BM:  LÜBNAN'DA SİVİL KAYIPLAR  SON DERECE ENDİŞE VERİCİ

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Lübnan'da askeri gerilimin hızla tırmanması ve artan sivil kayıplarının son derece endişe verici olduğunu belirtti. IOM, Lübnan'da yaşananlara ilişkin X'ten paylaşımda bulundu. "Lübnan'da hızla askeri gerilimin tırmanışı ve artan sivil kayıpları son derece endişe verici." ifadelerinin yer aldığı paylaşımda, IOM'un, saldırılardan etkilenenlerin acil insani ihtiyaçlarına karşı sahadaki ortaklarıyla çalışmaya devam ettiği kaydedildi. Paylaşımda, sivillerin yaşamlarının, altyapının ve refahın korunmasının sağlanması gerektiği vurgulandı.  

Lübnan'a yönelik saldırılara ARAP ÜLKELERİNDEN TEPKİ

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Ürdün ve Mısır, işgalci katillerin Lübnan'a yönelik başlattığı saldırılara karşı olduklarını ve yaşananlardan endişe duyduklarını ifade ettiler.

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Lübnan topraklarında yaşanan güvenlik gelişmelerinin büyük endişeyle izlendiği aktarıldı. Açıklamada, bölgede şiddet alanının genişlemesinin, bölgenin güvenlik ve istikrarına yönelik yansımaları konusunda uyarı yapıldı.

BAE Dışişleri Bakanlığının açıklamasında da işgalci katillerin Lübnan'ın güneyine düzenlediği saldırılardan endişe edildiği aktarıldı. Kan akmasını önlemek adına uluslararası çabaların bir araya gelmesi gerektiği belirtilen açıklamada, sivillerin güvenlik içinde olmaları gerektiğine dikkat çekildi.

Ürdün Dışişleri Bakanı Eymen es-Safedi ise yaptığı açıklamada, Lübnan'ın yanında yer aldıklarını belirtirken, "israil saldırılarının dizginlenmesi" çağrısı yaptı. Safedi, X hesabından yaptığı paylaşımda, vakit geçmeden bölgedeki gerginliğin durdurulması ve uluslararası çevrelere işgalci katillerin saldırganlığının dizginlenmesi çağrısında bulundu.

Mısır Dışişleri Bakanlığı ise Lübnan'a yönelik işgalci katillerin yürüttüğü tehlikeli gerginliği kınadı. Bakanlık, X platformundan yaptığı açıklamada, aralarında kadın ve çocukların bulunduğu yüzlerce Lübnanlının şehadetine neden olan geniş çaplı saldırıları kınadığını duyurdu. Mısır'ın, Lübnan'ın egemenliği ve topraklarına yönelik herhangi bir ihlale tam olarak karşı olduğu belirtilen açıklamada, uluslararası güçler ve Birleşmiş Milletler'e, işgalci katillerin bölgedeki gerginliği tırmandırmasının durdurulması için derhal müdahale etme çağrısı yapıldı.