KONYA - İş Güvenliği Uzmanı ve İş Yeri Hekimliği Eğiticisi Dr. Yaşar Ali Sulak'ın bilgi verdiği çalıştayda, iş sağlığı ve güvenliği hizmetlerinin organizasyonunun yapılabilmesi için birimlerin yeniden gözden geçirilerek ana faaliyet alanlarının belirlenmesi ile tehlike sınıflarının tespit edilmesi ve Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan uygun işyeri sicil numaralarının alınması hususuları başta olmak üzere kanunun ele aldığı konular geniş kamsamlı bir şekilde değerlendirildi.

 

Çalıştaya Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Kürşat Güleş ve Prof. Dr. Mustafa Şahin, Genel Sekreter Fazilet Uyar, dekanlar, yüksekokul, meslek yüksekokulu ve enstitü müdürleri ile idari birim yöneticiler ikatıldı.

 

"Takipçisi olacağız"
Açılış konuşmasını yapan Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, iş sağlığı ve güvenliği konusunun üniversetilerin vizyonuyla da örtüştüğünün altını çizerek, "Günümüzde insana, sağlığa ve güvenliğe önemin arttığını hepimiz biliyoruz. Artık çalışma şartlarının en uygun şekilde düzeltilmesi ülkemizde bir zorunluluk haline gelmiştir.

 

Bu konunun ele alındığı 6331 sayılı kanunun üniversite öğretim üyelerini de ilgilendiren yönleri var. Her şeyden önce eğiticilik yönü var. Kanunun 3 önemli kavrama vurgu yapması, üniversitelerin bu kanunun gerektirdiklerini en öncelikli yapması sonucunu getirmektedir. Kanunun eğitime, güvenliğe ve sağlığa vurgu yapması üniversitelerin 3 temel vizyonuyla örtüşmektedir. Biz bu konuda doğru bilgilendirmenin önemine inandığımız için sizleri buraya davet ettik. Toplantı elbette önemli ama bundan sonra üniversitemizde yapılacakların takibi daha da önemlidir. Aylardır gündemimizde tuttuğumuz iş sağlığı ve güvenliği konusunun bundan sonra da takipçisi olacağız." dedi.

 

"Kanun tüm çalışanlar için geçerlidir"
İş Güvenliği Uzmanı ve İşyeri Hekimliği Eğiticisi Dr. Yaşar Ali Sulak ise, 'İş Sağlığı ve Güvenliği Kavramı, işverenin Yükümlülükleri, İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelliği' konulu sunumunu gerçekleştirdi. İş sağlığının her alanla doğrudan ilgili olduğunun altını çizen Dr. Sulak, "İş sağlığı ve güvenliği hizmeti tüm işyerlerindeki bütün çalışanları kapsamalıdır. Çalışanların korunması, üretim güvenliğinin sağlanması, işletmenin güvenliğini sağlamak hedeflenmelidir. Bu konuda kurumun ve çalışanlarının üzerine düşen görevleri yerine getirmesi gerekiyor. Kanunda Avrupa Birliği'ne uyum sürecinde ciddi değişiklikler yapıldı. Kanun gereği işyerinde çalışanların emekli sandığı, bağkur, sözleşmeli, stajyer diye ayrım yapılmadan her çalışan için geçerli olduğu unutulmamalıdır."şeklinde konuştu.

 

Çalıştayın sonunda Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel ve Dr. Yaşar Ali Sulak, katılımcıların sorularını yanıtladı. (İlyas Yavuz - İLKHA)