Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ofisi Sözcüsü Ravina Shamdasani ve Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) Lübnan Temsilcisi Abdinasir Abubakar, BM Cenevre Ofisi'nin haftalık basın toplantısında değerlendirmelerde bulundu.

İşgalci rejim ve Hizbullah arasındaki çatışmaların keskin bir şekilde artmasından son derece endişeli olduklarını bildiren Shamdasani, "Tüm taraflara şiddeti derhal durdurma ve sivillerin korunmasını sağlama çağırısında bulunuyoruz." dedi.

Shamdasani, işgalci rejimin dün Lübnan genelinde gerçekleştirdiği bir dizi hava saldırısının ardından en az 492 kişinin şehit olmasını ve 1645 kişinin yaralandığının bildirildiğini hatırlatarak, bunun Lübnan'da dün "son yılların en ölümcül şiddetinin yaşandığı gün" olarak kayıtlara geçtiğini kaydetti.

Lübnan'ın güneyindeki yolların şiddetten kaçan insanlarla dolu olduğunu belirten Shamdasani, son saldırıların geçen hafta Lübnan ve Suriye'de gerçekleşen ölümcül elektronik cihaz patlamaları ve Hizbullah'ın Lübnan'dan işgalci rejime yüzlerce roket fırlatmasının ardından başladığını hatırlattı.

Shamdasani, "Uluslararası insancıl hukuk çok açık. Silahlı bir çatışmanın tüm tarafları, her zaman sivil nüfus ile savaşanlar, sivil nesneler ile askeri hedefler arasında ayrım yapmalı. Savaş yasaları ayrıca tüm tarafların orantılılık ilkesine uymasını zorunlu kılıyor." dedi.

AA