BURSA - Dağyenice termal ve tatil köyü proje alanını inceleyen Vali Münir Karaloğlu, bölgenin 5 binlik ve binlik planlarının tamamlandığını ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca da 662 hektarlık alanın turizm bölgesi ilan edildiğini belirtti.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın arazi tahsisleriyle ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Vali Karaloğlu, "Bundan yaklaşık bir ay önce Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan teknik bir heyet geldi ve arazide özel mülkiyet, hazine arazisi, orman arazisi ve diğer kurumlara ait araziler üzerinde tekrar yeni bir çalışma yaptılar.

 

Kültür ve Turizm Bakanlığı bölgeyi parça parça mı tahsis olarak yatırımcılara verelim, yoksa ana yatırımcı kuruluşa veya şirkete bölgeyi bütün olarak mı verelim' konusunda çalışma yapıyor. Valilikte bizimle de toplantı yaptılar. Biz de kendi düşüncelerimizi, fikirlerimizi onlara aktardık. Belki önümüzdeki günlerde Ankara'ya gidip sayın bakanımızla, genel müdürlerimizle oturup bu kritik kararı verme aşamasında tekrar başbakan yardımcımız, milletvekillerimizle bir görüşmemiz olacaktır." dedi.

 

Valilik olarak Dağyenice projesini önemsediklerini belirten Karaloğlu, "Proje şuanda zaten valiliğin projesi olmaktan çok hükümetin projesine dönüşmüş durumdadır. Özellikle turizm bölgesi ilan edildikten sonra artık Dağyenice Projesi Türkiye'nin projesidir. Sadece Bursa'nın projesi değil. Biz il olarak, valilik olarak projenin hem ilimize hem de ülkemize bir değer katacağına inandığımız için buna destek olmaya devam edeceğiz." diye konuştu.

 

Kimse mağdur olmayacak
Projenin uygulanacağı alandaki arazinin yüzde 48'inin özel mülkiyet, yüzde 37'sinin orman arazisi, yüzde birinin hazine arazisi, diğer bölümlerinin de özel idare ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait olduğunu belirten Karaloğlu, "Tabi bu arazi kullanılmaya başlayınca kamulaştırma işlemleri de başlayacak. Bunun başlama tarihi ise bakanlığın kararından sonra netleşecek. Burada hiç kimse mağdur edilmeyecek. Özel mülkiyet sahibi vatandaşlarımızın mağdur edilmesi gibi bir şey söz konusu olamaz. Onların hakkı neyse öncelikle karşılıklı anlaşma hedefiyle sonuçlandırmak olacak. Anlaşma mümkün olmadığında da zaten mahkemelerimiz bilirkişiler eliyle burada tespit davaları açılacak ve mahkemenin tespit ettiği rakamlar üzerinden vatandaşlarımıza kendi arazilerinin değerleri ödenecektir." dedi.

 

"Köylülere uyarı"
Dağyenice köylüleri ile bir araya gelerek proje ile ilgili bilgi veren Vali Karaloğlu, "Arazinizi kimseye satmayın. Burada bir kar elde edilecekse bu karı sizler elde edin. Şimdi hazır parası olanlar gelip burada sizin arazinize talip olabilir. Size daha düşük para ödeyerek rant elde etmek isteyebilirler. O nedenle biraz daha sabredip, kendi arazinizden başkalarının rant elde etmesine müsaade etmeyin. Arazilerin kamulaştırılması konusunda biz sizlerle muhatap olalım. Buradan kimse mağdur edilmeyecek." diye konuştu. (Zeki Aras - İLKHA)