2024-2025 eğitim öğretim yılında İŞKUR üzerinde 10 ay süreyle okullara atanan temizlik görevlilerinin birçoğunun işe başlamaması üzerine yaşanan temizlik sorunu öğrenci velilerinin tepkisine neden oluyor.

İŞKUR aracılığıyla Batman'da Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda görevlendirilmek üzere 840 temizlik görevlisi kura sonucu atandı ama ücret yetersizliği ve özlük haklarının yetersiz olması, temizlik görevlilerinin işe başlamadan istifa etmesine neden oldu.

İşgücü Uyum Programı kapsamında Batman Merkez 680, Kozluk 60, Sason 40, Beşiri 30, Gercüş 20, Hasankeyf 10 olmak üzere toplam 840 kişilik kontenjan tahsisi yapılmıştı.

10 ay sürecek programa katılım sağlanan süre için katılımcılara günlük net 566,73-TL gibi cüzi miktarda yapılacağı açıklanan ücreti ve sosyal güvenlik primlerinin yatırılmaması işbaşı saysında büyük düşüşün yaşanmasına neden oldu.

Temizlik görevlilerinin istifa edip iş başı yapmaması okullarda temizlik sorununu meydana getirdi. Duruma tepki gösteren öğrenci velileri ise bu sorunun bir an evvel çözüme kavuşturulmasını istedi.

Çocuklarının kirli ve hijyenik olmayan şartlarda eğitime başladığını belirten öğrenci verilileri, bu durumun çocuklarının hasta olmasına neden olacağına dikkat çekti.

"Çocuklarımız sağlıksız koşullarda eğitim görüyor"

Çocuklarını okula getirdiklerinde sınıfların ve okul içinin kirli olduğunu ifade eden öğrenci velisi Mehmet Can Mikyas, "Çocuklarımız sağlıksız koşullarda eğitim görüyor. Bunun için yetkililerden bir çözüm bulmalarını istiyoruz. Şu anda İŞKUR üzerinde gönderilen elemanlardan kimse yok. Ücretlerinin az olması nedeniyle okullarda temizlik işine başlamamışlar. O yüzden sınıflarda çok sıkıntı yaşanıyor. Çocuklarımız şu an çöpün içerisinde eğitim görüyorlar. Bu sorunu çözümü için özellikle Batman Valimizin çözüm üretmelerini istiyoruz."  

"Personel olmadığından her taraf pislik içinde"

Okullarda yaşanan temizlik sorununa kalıcı çözüm bulunması gerektiğini ifade eden öğrenci velisi Sevim Ödül, "Okul temizliği çok kötü. Her taraf pislik içinde ve hiçbir temizlik yapılmıyor. Çünkü personel yetersizliği var. Bu temizlik sorunları eğer özel okullarda olsaydı ve gelip denetleseydiler, okulu mühürleyeceklerdi. O derece her taraf berbat. Bu sorunların çözülmesi için İŞKUR'dan geçici olarak değil, okullara düzenli personellerin verilmesi gerekiyor. Her okulun kadrolu personeli olması gerekiyor. Çocuklar okullar açılınca aylarca personel beklememelidir. Durum böyle olsa hepsi hasta olacaktır. Temiz bir gelecek için çocuklarımızın okullarını da temiz tutmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

"Temizlik sorunu çocuklarda sağlık sorunlarına yol açıyor"

Okullarda temizlik sorunun her sene yaşandığını vurgulayan bir diğer öğrenci velisi Mehmet Çıray ise şunları söyledi:

"Tuvaletler genelde temiz değil. Hem ilkokullarda hem de ortaokullarda temizlik sorunu sürekli var. Okullardaki temizlik sorunu çocuklarda hem sağlık sorunlarına hem de salgın hastalıkların oluşmasına yol açabildiği için temizliğe daha çok önem verilmesi gerekiyor. Bunun için de daha çok temizlikçi görevlendirilebilir. Nasıl havalimanlarının ve hastanelerin temizliğine önem veriliyorsa hatta okullara daha çok önem verilmesi gerekiyor. Bu soruna kapsamlı ve sistemli bir çözük yapılması gerekiyor." (İLKHA)