Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2014`ün şubat ayında yeni bir atamayla 10 bin öğretmen alınacağını bildirerek, "Ağustosta öyle zannediyorum ki 40 bin öğretmen daha ilave edeceğiz. Çok eksiğimiz var, çok öğretmen ihtiyacımız var, bunun farkındayız" dedi.

 

Erdoğan, Trabzon Valiliğince Hamamizade İhsan Bey Kültür Merkezinde düzenlenen Öğretmenler Günü kutlama programında, öğretmenliğin sabır, aşk ve sevgi isteyen bir meslek olduğunu belirterek, bu sabır, aşk, sevda ve tahammülün Türkiye`nin belirli bazı bölgelerinde daha yüksek seviyelerde olması gerektiğini söyledi.

Erdoğan, öğretmenlerin çektiği çileleri, gösterdikleri gayretleri bildiğini ifade ederek, Karadeniz bölgesinde eğitim alt yapısının uzun yıllar ihmal edildiğini ama buna rağmen bölge insanın bu olanaklara rağmen eğitimini tamamlandığını, bunda da Karadeniz`de öğretmenlik yapanların çok büyük katkısının olduğunu dile getirdi.

Karadeniz`de öğretmenliğin sadece öğretmek olmadığını, örnek alınacak, izinden gidilecek, tuttuğu ışıkta yürünülecek bir rol model de olduğunu vurgulayan Erdoğan, birçok Karadenizli çocuğun öğretmenlerinin açtığı yoldan ilerleyerek ülkenin ekonomisine, siyasetine, idaresine, sanatına ve sosyal hayatına katkı sağalar hale geldiğini kaydetti.

"Öğretmen adeta ailenin bir ferdidir"

Öğretmenliğin sadece maaş karşılığında yapılacak bir vazife olmadığını, bazı işlerde kişilerin sadece işini yaparak sorumluluktan kurtulduğunu ama öğretmenlerin son derece geniş bir yetki ve ağırlığa, çok fazla bir mesuliyete sahip olduğunu vurgulayan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Öğretmen adeta ailenin bir ferdidir. Anne ve babalar, nasıl ki ebeveyin vazifelerini karşılık beklemeden yapıyorsa öğretmenler de hep böyle bir şuurla vazifelerini yapmışlardır. Toplumda ve her birimizin hayatında bu kadar müstesna bir yere sahip öğretmenlerimizin haklarını teslim etmek her iktidar için, her siyasetçi ve idareci için en öncelikli vazifedir. Öğretmen istemeden, öğretmen ihtiyacını dile getirmeden onun ihtiyaçlarını, istek ve dileklerini hissetmek, anlamak, onları yerine getirmek bir idareci için ideal olmak zorundadır. Hiç kuşkusuz henüz ideali yakalamış değiliz, böyle bir iddiamız yok ama çok önemli mesafe aldığımızı burada vurgulamak durumundayım. Türkiye büyüdükçe, Türkiye`nin imkanları ve şartları çoğaldıkça bunu en önce öğretmenlerimize, en önce eğitime yansıtmak 11 yıl boyunca bizim gayemiz olmuştur."

"Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kaydettik"

Erdoğan, eğitimin partisinin ve hükümetlerinin politikaları arasında istinasız ilk sırada yer aldığını ifade ederek, 2002 yılında 7,5 milyar lira olan bütçeden eğitime ayrılan payın 2013 yılında 47,5 milyar liraya yükseltildiğini, bunun 11 yılda yüzde 537`luk bir artışa karşılık geldiğini bildirdi.

Osmanlı İmparatorluğu`ndan kalanlar ile Cumhuriyet döneminde 11 yıl öncesine kadar yapılanlarla ülkedeki toplam derslik sayısının 347 bin civarında olduğunu anımsatan Erdoğan, kendilerinin bu rakama son 11 yılda 205 bin derslik ekleyerek eğitimin hizmetine sunduklarını söyledi.

Eğitimin alt yapısını geliştirirken eğitimin vazgeçilmezi öğretmeleri de ihmal etmediklerini belirten Erdoğan, şu bilgileri verdi:

"11 yılda yine Cumhuriyet tarihimizin rekorunu kaydettik. Bu sürede eğitim camiamıza 400 bin öğretmen aldık. Şimdi şubat ayında yeni bir atama yapacağız ve bu sayıya 10 bin öğretmen daha ekleyeceğiz. Ağustosta öyle zannediyorum ki 40 bin öğretmen daha ilave edeceğiz. Çok eksiğimiz var, çok öğretmen ihtiyacımız var, bunun farkındayız. Bazıları diyor ki `o zaman hepsini birlikte alın.` Bütçe var. Ne yapacağız bütçeyi? Şu anda 126 bin öğretmen açığımız var. Biz bu 126 bin öğretmeni aldığımızda öğretmenimize vermemiz gereken zammı veremeyiz. O zaman oradan kısacağız. Çok düşük ücretlerle öğretmen çalıştıracağız. O da öğretmenlerimize haksızlık değil mi, bu defa da bu konuşulmaya başlanacak. `Verin kardeşim`, ama olmayan verilmez ki, var olan verilir. Bizden önce hem öğretmen açığı vardı hem de çok çok düşük rakamlarla çalıştırılıyordu. Bütçemiz izin verdikçe imkanlarımız artıkça, şartları da zorlayarak inşallah açığı kapatmaya devam edeceğiz."

"Yeni başlayan öğretmenin maaşı 2 bin 437 lira"

11 yılda 400 bin öğretmeni atarken öğretmen ücretlerini de ciddi oranda yükselttiklerini vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

"Göreve yeni başlayan öğretmenin maaşı 2002 yılında 470 lirayken, Temmuz 2013 itibariyle yüzde 303 artışla bin 894 lira oldu. 2002`de aynı öğretmenin haftada 15 saatten ayda aldığı toplam ek ders ücreti 165 lirayken, Temmuz 2013`te yüzde 229 artışla bunu 543 liraya yükselttik. 2002`de göreve yeni başlayan bir öğretmenin ek ders ücretiyle birlikte toplam maaşı 635 liraydı, Temmuz 2013 itibariyle 2 bin 437 lira oldu. Bu arada hazırlık ödeneğini de artırdık. 2002-2003 eğitim-öğretim yılında bir öğretmenin eğitim öğretim-öğretim hazırlık ödeneği 175 liraydı, 2013-2014 yılı eğitim-öğretim yılında ise yüzde 323 artışla 740 liraya yükselttik. Öğretmenlerimizi dünyanın en iyi, en donanımlı, en huzurlu öğretmenleri olması için ne gerekiyorsa bunu yapmaya devam edeceğiz. Büyük Türkiye vizyona yakışı biçimde, inşallah büyük Türkiye`nin mimarları olan öğretmenlerimizi korumayı, gözetmeyi görev telakki ediyoruz."

"Üniversite sayısı 76`dan 175`e yükseldi"

Erdoğan, Türkiye`nin büyümesiyle ve nüfusun artmasıyla birlikte eğitim sisteminin de kaçınılmaz olarak kendisini yenilemesi gerektiğini belirterek, Türk eğitimin hem geçmişten gelen sorunlarının hem de değişimle birlikte çeşitli ihtiyaçlarının olduğuna dikkati çekti.

Kendilerinin hem geçmişin sorunlarını çözmek hem de eğitimi yeni şartlara uyum sağlar hale getirmekle mükellef olduklarını ifade eden Erdoğan, Anadolu`daki gençlerin üniversite eğitimi alması için her ile üniversite açtıklarını ve üniversite sayısını 76`da 175`e yükselttiklerine dikkat çekti.

40 yaşın üstündekini de alacağız

Erdoğan, "2023 hedeflerine mevcut eğitim sisteminin aksaklıklarını muhafaza ederek ulaşamayız. Çocukların anaokulundan başlayarak adeta bir yarış atına dönüştürüldüğü, üniversite bitinceye kadar hayattan koptukları bir sistem sağlıklı bir sistem değildir" dedi.

Başbakan Erdoğan, dershanelerin özel okula dönüştürülmesine ilişkin, "`Efendim benim elimde birikmiş öğretmenler var` diyorlar. Bugün bir gazetede onu okudum, `40 yaşın üstündekiler ne yapacak.` Biz 40 yaşın üstündekini de alacağız. Hiçbir bahane uydurmayın. 40 yaşın üstündekini de alacağız. Mülakatla alacağız, devletin okullarına koyacağız" diye konuştu.

Erdoğan, "Eğitimde olduğu kadar eğitim reformlarında da en öncelikli dikkate alacağımız kesim öğretmenlerimizdir. Reform süreçlerini öğretmenlerimizle birlikte inşallah geleceğe taşıyacağız. Öğretmenlerin dışlandığı özelllikle de anaokul ile birlikte 13 yıl insana sabırla emek veren öğretmenin horlandığı sistemler, sağlıklı sistemler olamaz" dedi.

AA