İşgal ordusunun Gazze Şeridi’ne açtığı soykırım savaşı yaklaşık bir yılı geride bırakırken, Birleşmiş Milletler’e (BM) bağlı 16 yardım örgütü tarafından yayınlanan basın bildirisinde İsrail’in Gazze Şeridi’ne gönderilen insani yardımların yüzde 83’ünü engellediği ifade edildi.

Bildiride, engellenen yardım oranının 2023’te yüzde 34’e ulaştığı ve bu durumun bölge sakinlerinin yemeğinin günde iki öğünden tek öğüne düşmesine yol açtığı belirtildi.

Yaşları 6 ay ila 59 ay arasında değişen yaklaşık 50 bin çocuğun acilen kötü beslenme tedavisi görmesi gerektiği kaydedilen bildiride, mevcut koşullarda insani durumun idaresinin imkânsızlığı sebebiyle Gazze Şeridi’ne dışarıdan yardımın tek seçenek olduğuna işaret edildi.

İnsani yardımların ulaşması için gerekli koordinasyonun çok büyük gecikmelere yol açtığına dikkat çekilen bildiride, 1-15 Eylül arasında Gazze Şeridi’nin kuzeyinde planlanan 94 insani yardım faaliyetinin sadece 37’sinin ve güneyinde planlanan 243 faaliyetin de yüzde 50’sinin gerçekleştirilebildiği açıklandı. (İLKHA)