ABD'li bağımsız senatör Sanders, yazılı bir açıklama yaparak işgal güçlerine silah satışının durdurulması yönünde yeni bir adım attı. Sanders, Senato'daki üyelere gönderdiği açıklamasında, haftaya bu yönde bir tasarı sunacağını ve işgal kuvvetlerine silah satışını durdurmanın tek yolunun bu olduğunu belirtti.

İşgal güçlerinin Gazze'de 41 binden fazla insanın katledilmesine neden olan saldırılarında Amerikan yapımı silahların yoğun şekilde kullanıldığını vurgulayan Sanders, ABD'nin kısa süre önce işgal güçlerine 20 milyar dolarlık silah satışına onay verdiğini hatırlattı.

Sanders, "ABD (Gazze'deki) bu insani felaketin suç ortağı olamaz." ifadesini kullandı.

Masum sivillerin katledilmesinden  ABD silahlarının kullanılmasının 1961 tarihli Yabancı Destek Yasasına ve Silah İhracat Kontrol Yasasına aykırı olduğunu belirten Sanders, "Üzüntüyle görüyoruz ki yasadışı bir şekilde ABD'nin sağladığı askeri ekipmanlar, Gazze'deki katliamların çoğunda kullanılmaktadır. Bu felaket savaşa daha fazla saldırı silahı göndermek ABD hukukuna ve uluslararası hukuka aykırıdır." değerlendirmesini yaptı.

Sanders, bu silahlarla Netanyahu'nun ödüllendirildiğini kaydetti.

İşgal kuvvetlerine gönderilen askeri yardımlar ya da askeri satışlarla ilgili Kongre'de çoğunluk İşgal lehinde olduğundan dolayı Sanders'ın sunacağı tasarının kabul edilmesinin düşük bir olasılık olduğu ancak işgal kuvvetlerine silah gönderilmesinin durdurulması yönünde somut ve önemli bir adım olduğu belirtiliyor.

 

 

 

AA