Kararda, ABD'nin yakın zamanda Tayvan bölgesine silah satışı planlarını bir kez daha açıkladığı, bu kapsamda "Tek Çin" ilkesini ve Çin-ABD'nin üç ortak bildirisini ciddi şekilde ihlal ettiği, Çin'in içişlerine karıştığı ve Çin'in egemenliğini ve toprak bütünlüğünü zedelediği belirtildi.

Çin'in Yabancı Yaptırımlara Karşı Yasası'nın 3, 4, 6, 9 ve 15. maddeleri uyarınca Çin, Sierra Nevada Corporation, Stick Rudder Enterprises LLC, Cubic Corporation, S3 AeroDefense, TCOM, Limited Partnership, TextOre, Planate Management Group, ACT1 Federal ve Exovera'ya karşı bazı önlemler almaya karar verdiği belirtildi.

Karara göre söz konusu şirketlerin Çin'deki taşınır, taşınmaz ve her türlü mal varlıkları dondurulacak. Çin'deki kuruluş ve kişilerin söz konusu ABD askeri şirketleriyle işlem, işbirliği veya diğer faaliyetlerde bulunması yasaklanacak. Karar 18 Eylül 2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Lin Jian, ABD'nin yakın zamanda Çin'in Tayvan bölgesine silah satma planlarına ilişkin bir soruya yanıt olarak düzenlediği basın toplantısında, ABD'nin Tayvan'a silah satmasının "Tek Çin" ilkesini ve özellikle 17 Ağustos 1982 Bildirisi olmak üzere üç Çin-ABD ortak bildirisini ciddi şekilde ihlal ettiğini; Çin'in egemenlik ve güvenlik çıkarlarını ciddi şekilde ihlal ettiğini; Çin-ABD ilişkilerine ve Tayvan Boğazı'nın iki yakasındaki barış ve istikrara zarar verdiğini ve "Tayvan'ın bağımsızlığı" ayrılıkçı güçlerine yanlış bir mesaj gönderdiğini söylemişti. (İLKHA)