Bu adım, İşgalci rejimi, dünya liderlerinin Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun yıllık oturumu için New York'a gelmesinden birkaç gün önce yalnızlığa sevk edecek.
El-Fetih lideri Mahmud Abbas'ın 26 Eylül'de, Genel Kurul'un 193 üyesinin bulunduğu oturumda konuşması planlanıyor. Aynı gün, siyonist Netanyahu'nun da bir konuşma yapması bekleniyor.
Tasarı, Uluslararası Adalet Divanı tarafından temmuz ayında verilen danışma görüşünü desteklemeyi amaçlıyor. Bu görüşte, İşgal rejiminin Filistin topraklarındaki işgalinin yasa dışı olduğu ve bu topraklardan çekilmesi gerektiği ifade edilmişti.
Danışma görüşü, bu çekilmenin "mümkün olan en kısa sürede" yapılması gerektiğini belirtmiş olsa da tasarı uygulama için 12 aylık bir zaman çizelgesi belirliyor.
Bu tasarı, Filistin Yönetimi'nin bu ay Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'ndaki üyelik haklarını ve öneri yapma yetkisini kazandıktan sonra sunduğu ilk tasarı.
Amerika Birleşik Devletleri'nin BM Büyükelçisi Linda Thomas-Greenfield, üye ülkeleri bugün "hayır" oyu vermeye çağırdı. Washington, siyonistlerin müttefiki olarak, uzun zamandır iki devletli çözüm olasılıklarını zayıflatan tek taraflı eylemleri engelliyor.
Danışma görüşü bağlayıcı olmasa da uluslararası hukuk çerçevesinde etkili bir görüş olarak kabul ediliyor ve İşgal rejiminin destekçilerini zayıflatma ihtimali bulunuyor.
Benzer şekilde, Genel Kurul'un alacağı karar da bağlayıcı değil ancak siyasi ağırlığı var. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda veto hakkı bulunmuyor.
Filistin'in BM Büyükelçisi Riyad Mansur, Genel Kurul'da dün yaptığı konuşmada, "Her ülkenin bir oyu var, dünya bizi izliyor... Tarihin doğru tarafında durmanızı, uluslararası hukukun, özgürlüğün ve barışın yanında olmanızı umuyorum" dedi. (İLKHA)