Hint basınındaki haberlere göre, Cammu-Keşmir'deki milletvekili seçimleri 18 Eylül, 25 Eylül ve 1 Ekim'de olmak üzere 3 aşamada yapılacak.

Bölgenin 2019'da özel statüsünün kaldırılmasından bu yana ilk olacak seçimlerin sonuçları 4 Ekim'de halka duyurulacak.

8,7 milyonun üzerinde seçmen 90 sandalye için düzenlenecek milletvekili seçimlerinde oy kullanacak. Cammu-Keşmir Meclisindeki 90 sandalyenin 47’si Keşmir, 43’ü ise Cammu’yu temsil edecek.

Seçimlerde 46 ve üzerinde sandalye kazanan parti çoğunluğu sağlayacak.

İlk aşama yarın başlıyor

Seçimlerin birinci aşaması kapsamında yarın Cammu-Keşmirli seçmenler oy vermeye başlayacak. Bölge genelinde 9 bin 169 noktada 11 bin 383 oy kullanma merkezi kurulacak.

Bölge sakinleri, bir başbakan ve bakanlar kurulu tarafından yönetilen meclisi seçmek için tercihlerini yapacak.

Muhalefetten "özel statüyü" geri getirme sözü

Cammu-Keşmir'deki seçimlere 13 büyük siyasi parti katılacak ve 908 milletvekili adayı yarışacak. Bu adayların 365'i seçimlerde bağımsız olarak yer alacak.

Muhalefet partilerinin neredeyse tamamı seçimlerden önce eyalet statüsünü ve bölgenin özel statüsünü geri getirme sözü verdi. Ancak Hindistan Başbakanı Narendra Modi'nin Bharatiya Janata Partisi (BJP) Cammu-Keşmir'in özel statüsünü geri getirmeyi reddediyor.

Bununla birlikte Modi’nin partisi “seçimlerden sonra uygun bir zamanda” Cammu-Keşmir'e eyalet statüsünü geri getireceğini açıkladı.

AA