HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu’nun Anayasa’nın 4. maddesi hakkında yaptığı açıklamaların ardından başlayan tartışmalar sürüyor.
Yapıcıoğlu, “Biz, ‘Anayasa’nın 4. maddesi olmasın’ diyoruz. Anayasa’da değiştirilemez maddeler olması demek, bütün değiştirilemez dediğiniz maddeleri değiştirelim anlamında değildir. Anayasa’nın 4. maddesine karşıyız. 4. madde gelecek nesillerin iradesine ipotek koymaktır” diyerek bu maddenin anayasaya kurucu irade tarafından değil darbeci Kenan Evren tarafından 1982 yılında eklendiğini belirtmişti.
AK Parti'den darbeci anayasayı savunan açıklama!
CHP ve bileşenlerinin yeni anayasa tartışmalarını kilitlemeye çalıştığı sığ açıklamalarının ardından AK Parti'den de tartışmalara ilişkin açıklama geldi. Konuyla ilgili AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik ''Anayasanın ilk dört maddesi ile ilgili herhangi bir tartışmamız yoktur. Bu konudaki değişiklik teklifleri bizim açımızdan olumlu değildir.'' açıklamalarını yaptı. Çelik'in bu açıklamaları ve darbe ürünü anayasaya yönelik önerilere karşı takındıkları bu tutum tamamen sivil bir anayasa umudunu rafa kaldırdı.
1924 (madde 102) ve 1961 (madde 9) Anayasalarında ise yalnızca Devletin şeklinin Cumhuriyet olduğu hakkındaki anayasa hükmünün değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif dahi edilemez hükmü bulunurken
1982 Anayasasında ise Cumhuriyetin laiklik gibi niteliklerini de içine alan (hatta başlangıç metnine de atıfla onu da içine alan) ilk üç maddenin değiştirilemezliği hükme bağlanıyor.
CHP'nin 1950 yılındaki seçim beyannamesinde de "Milliyetçilik, Halkçılık, Devletçilik, Laiklik, Devrimcilik umdeleri CHP’nin ana prensipleridir... Tek parti döneminin icabı sayılarak Anayasaya sokulmuş olan bu 6 umdeyi Anayasadan çıkaracağız." vaadi yer alıyor.