VAN - Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na ilişkin Meclis Başkanı Cemil Çiçek'in "Bu komisyonun yeni anayasa yapamayacağı anlaşılmıştır" çıkışının ardından yeni anayasa çalışmalarının çıkmaza girdiğini belirten HÜDA-PAR Van İl Başkanı Av. Rasim Sayğın, Türkiye'nin darbe ürünü bu yamalı anayasa ile fazla bir mesafe kat edemeyeceğini belirterek, sivil bir anayasa için çalışmaların mutlaka devam etmesi gerektiğini belirtti.

"Her parti kendine göre bir anayasa metni oluşturmuştur"
1982 darbe dönemi anayasasının Türkiye'nin mevcut ihtiyaçlarını karşılamadığını belirten Sayğın, Türkiye genelinde bu anayasanın değişmesi yönünde bir uzlaşma zemini oluştuğunu ifade ederek şöyle konuştu: "Son seçimlerde halkımız Ak Parti hükümetine bu anayasayı değiştirmek üzere bir yetki vermiş ve desteğin büyük bir çoğunlu da buradan sağlanmıştır. Hükümet de iktidara geldikten hemen sonra bu yönde bir çalışma başlatmış ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurmuştu. Bu komisyonun 3 yıllık çalışma sürecinde gördük ki her parti kendisine göre bir Anayasa metni oluşturmuş ve orada diretiyor. Maalesef Türkiye'yi ağırlıklarından kurtaracak, hak ve özgürlükler düzeyini yükseltecek olan temel maddeler üzerinde bir uzlaşı sağlanabilmiş değil. Özellikle ilk 4 madde üzerinde gerek iktidar partisi gerekse diğer partiler sanki önceki maddelerin korunması yönünde bir irade ortaya koymuşlardır. Oysaki anayasanın değişmesinin temel mantığı da bu ilk 4 maddenin değişmesidir. "

"Görünen o ki yeni anayasa bir sonraki bahara kaldı"
Anayasada ilk 4 madde değişmediği sürece geri kalan maddelerde yapılacak olan değişikliklerin çok da bir anlam ifade edemeyeceğini belirten Av, Sayğın, "Üzerinde uzlaşmaya varılan kimi maddeler vardı en azından bunları geçirelim denildi. Fakat bu dahi yapılamadı. Söz konusu maddeler üzerinde mutabakat sağlanan maddeler olmasına rağmen bunları dahi geçirmekten aciz kaldılar. Seçimlere az bir süre kaldı. Bu süre içerisinde doğrusu yeni bir anayasanın 4 partinin bir araya gelmesiyle hazırlanmasının zor olduğu ortaya çıkmıştır. Meclis başkanının iradesi de bunu yansıtmaktadır. Fakat hiçbir siyasi parti masadan kaçmış izlenimi oluşturmak istemediğinden dolayı da bu çalışmalara devam ettiler. görünen tablo bu partilerin bir anayasa yapamayacağıdır" şeklinde konuştu.

"Paket değişiklikleriyle Türkiye sorunlarından kurtulamaz"
Bundan sonraki süreçlerde yamalı bir anayasa ile devam edileceğini söyleyen Sayğın, Paketlerle bir yere varılamayacağını belirterek, "Şunu çok rahatlıkla söyleyebiliriz ki paket değişiklikleriyle Türkiye bu sorunlarından kurtulamaz. Sivil bir anayasa olması şarttır. Fazla ayrıntılara girilmeden bir anayasa hazırlanmalı ayrıntılar kanunlara bırakılmalıdır. Anayasa hiçbir şekilde hak ve özgürlüklerin önü kapatmamalı." tavsiyesinde bulundu.
Üzerinde uzlaşıya varıldığı söylenen 60 maddenin aslında üzerinde tartışma olmayan maddeler olduğuna dikkat çeken Sayğın, işin kolayının dahi bitirilemediğini belirterek, asıl zor olan kısmın kaldığını ve mutabakata varılan 60 maddenin ise darbeci zihniyeti kıran maddeler olmadığına dikkat çekti.

"Verilen haklar anayasal güvence altına alınmalı"
Barış süreci açısında da yeni bir anayasanın son derece önemli olduğunu ve bunun halka verilen bir vaat olduğunu dile getiren Sayğın, şunları söyledi: "Türkiye'nin Kürtler ve diğer halkların tamamıyla barışması gerekir. Bunun tek yolu da anayasanın değişmesi olduğunu düşünüyoruz. Hak ve özgürlüklerin tamamıyla anayasal güvence altına alınması gerekir. Şu anda Türkiye'nin bu anlamda belli bir aşamaya geldiği kaydediliyor. Fakat bu fiili bir durumdur. Bunun güvence ve istikrar kazanması gerekir. Bunların hükümete bağlı olmaktan kurtulması için muhakkak bir anayasal güvence şarttır. Tam da bu süreçte yeni anayasa çalışmalarından vazgeçilmiş gibi görünmesinin bir mantığı da yok."

Çözüm sürecine en fazla katkı sağlayacak olan adımın Anayasa değişikliği olduğuna işaret eden Sayğın, böyle bir süreçte bundan vazgeçilmesini doğru bulmadıklarını ve her şeye rağmen partilerin bir araya gelerek bir anayasa hazırlamaları gerektiğini sözlerine ekledi. (Murat Dalgın-İLKHA)