Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel, HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu'nun "Anayasa'nın 4. maddesi olmasın." açıklamasını çarpıtarak  ''Türkiye Cumhuriyeti devleti başkenti Ankara'ya karşılar. Bayrağa karşılar, İstiklal Marşı'na karşılar, Cumhuriyet'e karşılar" demişti. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Kobani Davası kararlarının ve  verilen cezaların siyasi olduğunu iddia ederek eski Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı cezaevinde ziyaret edeceğini açıklamıştı.  CHP lideri Özgür Özel, ayrıca Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da yargılandığı Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yarınki duruşmayı izlemek üzere bir heyet görevlendirilmişti.

Demirtaş,  Ocak ayında görülen duruşmada yaptığı savunmada, ''Türkiye’ye en uygun model demokratik özerkliktir. Demokratik özerkliği bugüne değin hep savunduk. Sistematik bir biçimde hiçbir taviz vermeden bir düşünceyi siyasi program olarak savunmuşuz. Kadın çalışmalarını, anadil çalışmalarını da savunmuşuz. Partimizin bütün programlarını tüm aşamalarda seçmene vaat etmişiz. Merkezi iktidara gelirsek gücümüz ile yapacağız. Çok sayıda çalıştay yapmışız bu konuda. Dolayısıyla özerklik fikri bir anda ortaya çıkmış, barikat-hendek ile ortaya çıkmış bir şey değildir. DEM Parti programında da vardır.  Özerklik bir yönetim biçimidir. Mesela başkanlık sistemini önerenler ve hayata geçirenler serbest, bir başka modeli savunmak ise suç. Neden? Çünkü Abdullah Öcalan da PKK de özerklik demiş.” ifadelerini kullanmıştı.

YAPICIOĞLU NE DEMİŞTİ?

CHP'nin algı operasyonuna dikkat çeken ve İstiklal Marşı, bayrak ve başkente karşı olduklarına dair iddiaları reddeden Yapıcıoğlu, “İstiklal Marşı'na karşı olduğumuzu söylüyorlar. İstiklal Marşı'na karşı olduğumuzu ne zaman, nerede söyledik? ‘Bunlar bayrağa karşı’ Bayrağa karşı olsak niçin bizim bütün teşkilatlarımız da bayrak var. O bayrak, 85 milyonun tamamının bayrağı. Bizim içimizde hiç kimsenin de bu bayrağa bir itirazı yoktur. Net ifadelerle söyledik bir daha söylüyoruz; Bakın şimdi bunun ismine ‘Türk bayrağı, sadece bir kavme ait bir bayrak’ dediğinizde birileri de gidip Kürt’ü kışkırtıyor ‘bu Türk'ün bayrağı seninki nerede?’ diye. ‘Bunun konuşulması lazım’ dedik. ‘Bunlar bayrağa karşı’ dediler. İşte buradan söylüyorum, bizim bayrak karşıtlığı gibi bir şeyimiz yok ve diyoruz ki o bayrak 85 milyonun tamamının bayrağı. Başkentin Ankara'da olmasına da itirazımız yok.” şeklinde konuşmuştu.