Konuyla ilgili olarak İLKHA`nın sorularını yanıtlayan STK ve sendika yöneticileri yıllardır eğitime zarardan başka hiçbir faydası olmayan ve öğrencilerin psikolojisi üzerinden olumsuz etkileri olan karma eğitimden bir an önce vazgeçilmesi gerektiğini ifade ettiler.

"Türkiye`de eğitim sistemi siyasilerin tekelinde"
Türkiye`de eğitim sisteminin işleyişinin pedagoji ilmine değil siyasilerin tekeline bırakıldığını ifade eden İkra Eğitim, Sağlık Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (İkra-Der) Başkanı Necip İlbay, Eğitim siteminin başa gelen hükümetlere göre şekillendiğini belirti.

Eğitim sisteminin yıllardır ideolojilerin kurbanı olduğuna dikkat çeken, İkra-Der Başkanı İlbey, "Bundan dolayıdır ki akademik başarılardan çok yasakların kalkması gerektiğinden bahsediyoruz. Türkiye`nin örnek aldığı Avrupa ve Amerika da karma uygulamanın zararlı olduğunun farkına deneylerle, araştırmalarla yeni yeni varmışken, İslam dini ve bu dini gönderen Allah (c.c) bu konu gereken yönlendirmeyi bin 400 yıl öncesinden yapmıştır. Bütün ideolojilere açık olup İslam`ı bir öcü gibi gören Türkiye`deki laiklik anlayışı maalesef eğitim sistemine de müdahale etmiş ve kendi görüşlerine göre halkı şekillendirmeye çalışmıştır" dedi.

Karma eğitimi neden savunuyorlar?"
İlbey sözlerinin devamında daha önceleri yaptıkları açıklamalarda da ahlaklı erdemli bir toplum inşa etme yolunda hizmet etmesi gereken televizyon kanallarının bunun tam tersini yaparak, nikâhsız ilişkileri, adam öldürmeleri, insan sağlığına zarar veren alkollü içkileri ve daha sayılamayacak kadar birçok kötü alışkanlıkları, dizilerinin senaryolarına yerleştirdiğini ifade etti. İlbay daha sonra şöyle devam etti "Bu çirkef dizilere liseli gençleri konu edinip kız öğrencileri ciddiyetsiz, erkek öğrencileri ise adeta birer züppe gibi gösterip bunu izleyenlere aşılamak, sizler de bunlar gibi olun demek istiyorlar. Şimdilerde eğitim kademlerindeki birçok öğrencimiz maalesef bu dizilerde oynayanları taklit ediyor. Karma eğitim sistemini savunuyorlar acaba hiç gidip okullarda tespitlerde bulunmuşlar mı? Veya liselerin önüne kavgaların çok fazla çıkmasından dolayı polislerin beklediklerini bilmiyorlar mı? Veya hiç bilim adamlarından görüş almışlar mı?"

"Karma eğitimden derhal vazgeçilsin"
Eğitim camiasının karma eğitimden vazgeçilip geçilmeme meselesinin bu konuda bilgi sahibi olanlara sorulması gerektiğinin altını çizen İlbay, "Karma eğitimden dolayı meydana gelen adli vakalar araştırsınlar. En önemlisi de Müslüman bir toplum olduğumuz için İslam alimlerine sorsunlar" tavsiyesinde bulundu.

"Öğrenciler nasıl okuyacaklarına kendileri karar versin"
Eğitim konusunda öğrencinin hangi ortamda okumak istediğinin kendi tercihine bırakılmasını isteyen İlbay sözlerini şöyle sonlandırdı: "İsteyen kız öğrenci kız okuluna, isteyen erkek öğrenci erkek okuluna ve isteyenler de karma okullarda okusun"

"Avrupa karma eğitimden vazgeçiyor da Müslümanlar neden vazgeçmiyor?"
Eğitim-Bir-Sen Van Şube Başkanı Süleyman Şakar ise, Avrupa ülkelerinin karma eğitimden vazgeçtiğini hatırlatarak, Türkiye`de bu dayatmanın devam etmesine bir anlam veremediğini söyledi.

Yıllarca öğretmenlik yaptığını belirten Şakar, erkek öğrencilerin kızların olduğu sınıfta derslerine rahat motive olamadığını belirterek, "Kız öğrenci de aynı şekilde tahtaya çıkmaya bile utanıyor. Bugün Türkiye`de Amerika kız kolejleri var. Alman kız ya da erkek kolejleri var. Onların kolejleri bile ayrı ayrıdır. Herkes hemcinsiyle eğitim gördüğünde gerek derslerinde gerekse psikolojik anlamda rahat ediyorlar" şeklinde konuştu.

"Kesinlikle karma eğitime karşıyız"
Karma eğitimin yıllardır Türkiye`de eğitimin kalitesini düşürmekten başka bir işe yaramadığını ifade eden Şakar, "Bu ülkede olması gereken kız ve erkek öğrencilerin ayrı ayrı sınıflarda okutulmasıdır. Hatta imkânlar oluşursa ayrı ayrı okullarda okumasıdır. TBMM Başkanvekili Sadık Yakut Bey yaptığı açıklamada 2014-2015 eğitim öğretim yılında kaldırılacağını belirtiyor. Biz buna destek veriyoruz. Kesinlikle karma eğitime karşıyız. Karma eğitimin bir sürü dezavantajları vardır" diye konuştu.

Kimi dershanelerin karma eğitimden vazgeçtikleri için başarı oranının çok yüksek olduğunu hatırlatan Şakar, "Umarım milli eğitim bakanlığı bünyesindeki okullarımızda da bu yanlıştan geç de olsa dönülür. Karma eğitimin kaldırılıp yerine çocuklarımızın daha rahat eğitim görür" diye kaydetti. (Murat Dalgın-İLKHA)