Meloni, İngiltere Başbakanı Keir Starmer'i Roma'daki tarihi Villa Pamphili konutunda resmi törenle karşıladı.

İki lider, İtalya-İngiltere ilişkileri, düzensiz göçle mücadele, iki ülkenin Japonya ile geliştirdiği 6. nesil savaş uçağı projesini, Rusya-Ukrayna savaşını ve Orta Doğu'daki gelişmeleri ele alan görüşmelerinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Meloni, Starmer'i ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Bu ziyaret, ilişkilerin son derece sağlam olduğunu gösteriyor. İtalya ve İngiltere, günümüzün küresel sınamaları karşısında yan yanadır." dedi.

Meloni, İngiliz mevkidaşıyla beraber pek çok konuya değindiklerini bunlardan birinin de düzensiz göç olduğunu belirterek, "Her hafta binlerce göçmen Akdeniz'i geçmeye çalışıyor. Aynı şekilde Manş Denizi'ni de. Bu durum bütün Avrupa'yı ilgilendiriyor. İnsan kaçakçılığına dair mücadeleyi artırmak gerekiyor. Göç yönetimi için yeni çözümler keşfetmekten korkmamamız gerektiği konusunda hemfikiriz. İngiliz hükümetinin çok önem verdiği İtalya-Arnavutluk Protokolü'nü de ele aldık. İngiltere Başbakanı bu anlaşmayı merak ediyordu. Bu mekanizmanın nasıl olduğuna dair bilgi verdik." diye konuştu.

İtalya'nın İngiltere ve Japonya ile Aralık 2022'de duyurduğu "Küresel Hava Muharebe Programı (GCAP)" isimli 6. nesil savaş uçağı projesiyle ilgili olarak Meloni, bunun fırsatlar sunan, büyüme, istihdam ve aynı zamanda Avrupa savunmasını güçlendirme anlamı taşıyan bir proje olduğunun altını çizdi. Meloni, Orta Doğu'da ateşkes için ABD, Mısır ve Katar'ın çabalarını desteklediklerini, Orta Doğu'da kapsamlı bir anlaşmanın daha fazla ertelenmemesi gerektiğini kaydetti.

Rusya-Ukrayna savaşına da değinen Meloni, Kiev'e olan desteklerini teyit ettiklerini söyledi.

Ukrayna'nın bir süredir Batılı ülkelerden temin ettiği uzun menzilli silahlarını Rusya topraklarında kullanmaya yönelik izin istediği ve bunun gerilimi tırmandırıp tırmandırmayacağı sorusuna Meloni, "Bunlar ülkelerin kendi mevzuatlarına ve kendi anayasalarına göre aldığı kararlardır. İtalya'da böyle bir yetkilendirme tartışılmıyor. Bu, Ukrayna'dan desteğimizi çektiğimiz olarak okunmamalı." yanıtını verdi.

Arnavutluk'la yaptıkları anlaşma çerçevesinde bu ülkeye götürülecek göçmenlere yönelik insan haklarının ihlal edileceğine dair tartışmaların olduğu hatırlatılan Meloni, "Oradaki merkezlerde yargılama yetkisinin İtalya ve Avrupa'ya ait olduğunu açıkladım. Ya yargı yetkimizin insan haklarını ihlal ettiğini düşünüyorsunuz ya da bu suçlamanın hiçbir dayanağı yok." dedi. Meloni, İtalya olarak Arnavutluk'ta açılacak göçmen merkezlerinin "mükemmel şekilde çalışmaya başlaması" için birkaç hafta daha gerektiğini ifade etti.

"İtalyan hükümetinin, yabancı bir ülkede İtalyan ve Avrupa yargı yetkisi altında iltica taleplerini işlemek için merkezler kurma modeli daha önce denenmemişti." diyen Meloni, bu modelin işlemesi halinde bu konuda caydırıcı bir unsur olacağını da sözlerine ekledi.

 

 

AA