BURSA - Türkiye'de susam fiyatlarında seyreden artışın simit fiyatlarını etkilemesiyle esnaflar simit fiyatlarının düşmesinden endişe ediyor. Bu durum Bursa merkez Osmangazi ilçesi Tuzpazarı mevkiinde bulunan bir fırında "susamsız simit" üretimiyle protesto edildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Bursa Simitçiler ve Unlu Madde İmalatçıları Odası Başkanı Erdal Pınar, Şubat ayından beri susam fiyatlarına zam geldiğini söyledi.
Türkiye'de yılda beş bin ton susam üretildiğini kaydeden Pınar, "Susamın fiyatı 9.5 kilogramdan satılıyor. Esnaflar da bu durumdan mağdur oluyor. Girdilerimizin yüzde 30'unu susam oluşturuyor. Yani susam, bir simidin maliyetine yüzde 30 fark koyuyor. Halkımıza pahalı ürün satmak istemiyoruz. Komşu illerimizde simit 1,5 lira, biz 1 lirada direniyoruz." dedi.

Türkiye genelinde yarından itibaren susamsız simit üretme kararı aldıklarını belirten Pınar, "İthalata karşı da bir önlem alınmasını istiyoruz. Esnaf, 260 derece sıcaklığın karşısında bu ürünleri üretiyor. Türkiye genelinde yarından itibaren susamsız simit üretmeye başlıyoruz. Susamcıları protesto etmek amacıyla bunu geliştirdik, çalışmalarını yaptık. Yaklaşık 50 bin esnaf, 9 aydan beri mağdur. Susamcılar kafalarına göre zam yapıyor." diye konuştu. (Veysi Siyah / Zeki Aras - İLKHA)