BURSA - İş Hayatı Çalışma Grubu tarafından Kent Konseyi Çınar Camlı Salon'da düzenlenen "6331 Sayılı İş Güvenliği Yasasının İş Hayatındaki Uygulamaları" konulu bilgilendirme toplantısı, Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerin temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.


Toplantıda konuşan İş Güvenliği Uzmanı Hülya Erdoğan, her yıl 270 milyon iş kazasına bağlı 2 milyon işle ilgili ölümün ve 160 milyon işle ilgili hastalığın yaşandığını söyledi.


"İş, savaştan çok daha fazla insan öldürüyor"
Yaklaşık 15 saniyede bir kişinin hayatını kaybettiğini vurgulayan Erdoğan, "Yani iş, savaştan çok daha fazla insan öldürüyor. Türkiye'de ise her gün 172 iş kazası olmakta, 4 kişi iş kazası sebebiyle ölmekte, 6 kişi sürekli iş göremez hale gelmektedir." dedi.


Bursa Kent Konseyi (BKK) Başkanı Semih Pala, "İş güvenliği açısından son derece ciddi mevzuatlar, sıkıntılar ve cezalar var. Bizler bu konulara dikkat çekmek, idari kademelerle, şirketlerle, özel sektörle çalışmalar yapmak istiyoruz. Ne yazık ki sorumluluğu tamamen üstünden atmış, sadece mevzuat çıkartıp yükü çalışanlara atan sistemle karşı karşıyayız." diye konuştu.


Kuralların yöneticilere ayrı, işverene ayrı, çalışanlara ayrı şekilde parçalanması ve anlatılması gerektiğini dile getiren Pala, "Ne yazık ki kuralları koyanlar da konuyu anlatamadı. Özel sektörün, çarşı esnafının konudan da haberi yok. Hapse girecek belki ama haberi yok. Bizler de gönüllüler olarak arada bir buluşarak bu konuyu tartışacağız ve çıkan sonuçları yetkililerin önüne koyacağız. Bursa Kent Konseyi olarak bu güce sahibiz. Takibini de yapacağız." dedi. (Zeki Aras-İLKHA)