Peygamberimiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
"Dünyevî hazları gözden düşüren ölümü sık sık hatırlayınız."
Hadisi söyle Açıklayabiliriz: Ölümü sık sık hatırlayarak dünya hazlarına karşı olan hevesinizi kırınız ki, Allah (C.C)`a yönelesiniz.
Peygamber`imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
"Eğer hayvanlar ölüm hakkında insanoğlunun bildiğini bilselerdi, hep zayıf hayvan eti yemek zorunda kalırdınız."
Hz. Ayşe (R.Anha) Peygamber (S.A.S.)`imize bir gün «Kiyamet Günü, şehidler ile birlikte Mahşere gelen olacak mı?» diye sorar.
Peygamber (S.A.S.)`imiz bu soruya «Evet, ölümü günle gecede yirmi kere hatırlayanlar.» diye cevap buyurdu.
Bu üstün faziletin sebebi, ölümü akla getirmenin oyalanma yurdu olan dünyadan soğumayı gerektirmesi ve Âhiret için hazırlık yapmaya yol açmasıdır, ölümü hatırdan çıkarmak ise dünya hazlarına dalmaya sürükler.
Peygamber`imiz (S.A.S.) buyurur ki:
«Ölüm, mü`mine hediyedir.»
Peygamber (S.A.S.)`imizin ölümü, mümin hesabına hediye sayması şundan ileri geliyor; Çünki nefsinin çeşitli isteklerini karşılamanın sıkıntılarına katlanmak, azgın arzularını sınırlamak ve şeytana karsı devamlı olarak kendini savunmak gibi vazifeleri omuzunda taşıdığından dolayı, dünya mü`min için bir çesit zindandır, ölüm onu bu azabtan kurtarmaktır. Bu kurtuluş onun hakkında bir hediyedir.
Yine Peygamber`imiz (S.A.S.) buyuruyor ki:
«— Ölüm, her müslüman için bir kefarettir.»
Peygamber`imiz (S.A.S.) bu hadisi ile, halka ne eli ile ne de dili ile zarar vermeyen, kendini mü`min ahlâkının canlı numunesi haline getiren, ufak tefek kusurlar dışında büyük günahların kirine bulaşmamış gerçek mü`minleri kastetmektedir. İşte ölüm böylesine büyük günahlardan kalabilmiş ve farz ibadetleri yerine getirmiş kimselerin ufak tefek günahlarına kefaret ve temizleyici olur.
Enes (R.A) der ki Peygamber`imiz (S.A.S.) söyle buyurdu:
"Ölümü sık sık hatırlayınız, çünki günahtan giderir ve sizi dünyadan soğutur."
Diger bir Hadiste:
«— Ölüm uyarıcı olmaya kâfidir.»
Başka bir Hadiste:
«— Ölüm vaiz olmaya kâfidir.» Buyurmuştur.
Peygamber`imiz (S.A.S.) bir gün mescide girince içerdekilerin yüksek sesle gülerek konuştuklarını görür, onlara:
«Ölümü hatırınıza getiriniz. Nefsimi kudret elinde tutan Allah (C.C)`a yemin ederim ki, benim bildiklerimi bilseydiniz az güler, çok ağlardınız» buyurdu.
Peygamberimizin de bulunduğu bir mecliste sahâbiler birini söz ko¬nusu ederek hayli överler. Bunun üzerine Peygamber (S.A.V)`imiz sahabilere:
«Sözünü ettiğiniz arkadaşınız ölümü anar mıydı?» diye sordu. Sahabeler: «Biz onun ölümden bahsettiğini hiç duymuş değiliz» diye cevap verdiler. O zaman Peygamber (S.A.V)`imiz «O halde arkadaşınız sizin övdüğünüz gibi değildir.» buyurdu.
İbni Ömer (R.A.) der ki: «On kişilik bir gurubun onuncusu olarak Peygamber (S.A.V)`imizin ziyaretine vardım. Ensar`dan biri Peygamber (S.A.V)`imize «Insanların en zekisi ve değerlisi kimdir, Yâ Rasûlellah?» diye sordu. Peygamber (S.A.V)`imiz bu soruya şöyle cevap verdi:
«En zeki ve en değerli kimseler ölümü en sık anan ve onun için en çok hazırlık yapan kimselerdir. Bu kimseler dünya şerefi ve Ahiret üstünlüğünü birlikte yanlarında götüren zekilerdir.»
(Kalplerin Keşfi - İmam-ı Gazali)
Sebih Öztürk / Diyarbakır
Sevgili Genç Kardeşlerimiz!
Bir ay boyunca gelen tüm yazılar içerisinde en güzel yazıyı gönderen kardeşimize bir kitap seti veya kaset vb. bir set hediye edeceğiz. Posta ile yazı gönderecek kardeşlerimiz yazılarının “Ayın Yazısı” seçilmesi durumunda, bizimle iletişime geçebilirler. Fakat özellikle dikkat etmenizi istediğimiz iki nokta var. Birincisi; gönderdiğiniz yazıların tamamen size ait olması gerektiği, yazınızda alıntı cümleler varsa bunları belirterek göndermeniz. İkincisi ise adınızı, soyadınızı, yazıyı gönderdiğiniz memleketi ve yaşınızı mutlaka belirtmeniz gerekmektedir. Bu hayırlı çalışmaya (yarışmaya) tüm genç kardeşlerimizin katkıda bulunmasını bekliyoruz.
Doğrugenç sayfasında sizden gelecek karikatür ve mini bulmacalara da yer veriyoruz. İlginizi bekliyoruz.
Yayınlanmasını istediğiniz yazılarınızı dogrugenc@dogruhaber.com.tr e-posta adresine mail olarak veya posta yolu ile gönderebilirsiniz.
Yazılarınızı eğer bilgisayarda yazıyorsanız bir sayfayı geçmesin. El yazınızla gönderecekseniz bir beyaz kâğıdı aşmasın. Gönderdiğiniz mektuplara “Doğru Genç” için diye not düşürmeyi unutmayın.