ADIYAMAN - Kahta Devlet Hastanesi Dahiliye uzmanı Uz.Dr. Utku Aygördü, soğuk algınlığı ve gripten korunmak için aşı, düzenli beslenme, el hijyeni, düzenli uyku, bol miktarda su ve sulu sıvı gıda alımı, düzenli spor, hasta kişilerden temastan kaçınma, mevsime uygun giyecek seçimi, sigara ve alkolden uzak yaşam önerisinde bulundu.

Gripten korunmanın önemli olduğunu vurgulayan Aygördü, "Özellikle çocuklarda, yaşlılarda ve kalp hastalığı akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyretmekte ve ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açmaktadır. Bu nedenle gripten korunma çok önemlidir." ifadelerini kullandı.

Gribin insana nasıl bulaştığına değinen Aygördü, "Grip virüsü, insandan insana, hapşırma ve öksürme ile saçılan damlacıklar yoluyla; virüs bulaşmış el ve cansız nesnelerle temas yoluyla bulaşır. Hastalık, belirtilerden bir gün önce ve hastalık boyunca kişiden kişiye yayılabilir. Özellikle kalabalık ve topluca yaşanan okul, iş yeri gibi ortamlar hastalığın yayılmasında önemli rol oynar. Virüsün vücuda girmesi ile başlayan bulgular genellikle 7-10 günde iyileşme ile sonuçlansa da, bazen sinüzit, bronşit veya zatürre gibi ciddi enfeksiyonlara yol açabilirler."dedi.


Aygördü'nün verdiği bilgiye göre, soğuk algınlığı ve grip yakalanılmasını azaltacak tavsiyeler şöyle sıralandı: Aşı, düzenli beslenme, el hijyeni , düzenli uyku, bol miktarda su ve sulu sıvı gıda alımı, düzenli spor,hasta kişilerden temastan kaçınma, mevsime uygun giyecek seçimi,sigara ve alkolden uzak yaşam. (Mehmet Eren-İLKHA)