Başbakan Erdoğan, ``Benim Hocaefendi ile bu konuya yönelik bir görüşmem olmadı ancak ilgili medya içerisindeki ve dışındaki arkadaşlarla görüşme talebinde bulunan birçok arkadaşla görüşmelerimiz oldu. Dershaneler konusu Hüseyin Çelik`in Milli Eğitim bakanlığından beri başlattığımız bir anlayıştır. Devletin okulları hiçbir şey vermiyor mu?

`BUNU DEVLETLE, HÜKÜMETLE KAVGAYA DÖNÜŞTÜRMEK NİYE?
Yeni bir dönüşüm oluyor, gelin yeni okullar kurun. Bunu devletle hükümetle bir kavgaya dönüştürmek niye? Çözümü ürettik, ortaya koyduk. Bu, belli bir gruba yönelik bir adım değildir, bir zihniyet, anlayış değişimidir. `Başarının arkasında dershaneler var` ifadesini asla kabul etmiyorum.``

 Rusya yolculuğu öncesi havaalanında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Erdoğan İdris Bal hakkında şu açıklamayı yaptı:

``Şimdi bir kişi eğer siyaset yapıyorsa bunu yapma kararını verdiği zaman siyaset yapmayı arzu ettiği partinin politikalarını kabul ederek o partiden aday olmayı kabul eder. Aday olduktan sonra da partinin iç disiplinine uymak zorundadır. Eğer kendine çok güveniyorsan gidersin bağımsız milletvekili olursun. Bu arkadaşımızın yaptığı bir değil iki değil üç değil. Arkadaşımız maalesef partinin kendi iç disiplinine riayet etmediği için ilgili arkadaşlarımız mutabakata vardılar ve konuyu bana da rapor ettiler. Arkadaşlarımızın bu teklifini kabul ettim ve disipline havale edildi.

BAKANLIK ÖNÜNDEKİ BOMBA ALARMI
Erdoğan konuyla ilgili olarak, ``Bir yerlerle bağlantısı olup olmadığını güvenlik güçleri araştıracaktır. Bunula ilgili kararı yargı verecektir. Etrafımdaki güvenlik çemberiyle ilgili olarak nasıl başladıysak öyle gidiyoruz. Güvenlik tedbirlerini onlar karar verirler. Çok çok rahatsız edici şeyler olduğunu ki zaman zaman istemişimdir bu tedbirler azaltılır.`` dedi.

ANAYASA ÇALIŞMALARI
550 milletvekilinde oluşan parlamentoda 26 milletvekili temsil eden bir grup hayır dediği için bu parlamento yasa yapmayacak mı? 26 milletvekili bu işin önüne tıkayabilecek. Aynen BM Güvenlik Konseyi`ndeki duruma benziyor. Türkiye böyle mi çalışacak.

Biz hepsine varız İster 5 madde olsun ister 10 madde olsun. Efendim tekrar çalışalım. Kurucu unsur Meclis Başkanı`dır. Kurucu unsuru bir kenarı koyamayız. Onun dışında çalışılacaksa parti grupları bir araya gelir.

MISIR`DA YAŞANANLAR
Mısır`daki gelişmeleri insanlık dramı olarak karşılıyorum. 100 gün önce o zaman 2 bin 600 kişi katledilmişti 7 bin kişi yaralanmıştı. O günden buna yana 3 bin 700 kişi katledildi.
Mısır`da eğer demokrasiye saygısı olanlar olsa Mursi`ye yapılan hareketin karşısında dikilmeleri gerekirdi. Mursi`nin yargı karşısındaki tutumunu saygıyla karşılıyorum. Oradaki tavrı duruşu söylemleri gerçek bir demokratın duruşudur.

YEREL SEÇİMLER VE ADAYLAR
Sıkıntılı olduğumuz noktalarda kamuoyu araştırması yapıyoruz. 30 büyükşehrimizde bu süreci işletecek olan arkadaşlarımızla ayrıca final görüşmesi yapacağız. İnşallah önümüzdeki haftadan itibaren açıklayacağız. 22 ilimizin büyükşehir belediye adaylarını belirledik. 8`ini belirlemedik. Onun dışında 11 ilin adaylarını belirledik .